Hasanbegoviću smeta i Masarikova ulica

M.L.

Da li je veliki češki državnik nepodoban za Hrvate?
(foto, Masarikova ulica u Zagrebu)

Hrvatske vlasti - kako pišu  internet novine Česka pozice - pripremaju preimenovanje ulice u Zagrebu koja nosi ime prvog predsednika – osnivača Čehoslovačke, Tomaša Gariga Masarika (Garrigue Masaryk). Naime, "kontroverzni" Zlatko Hasanbegović (kako češke novine označavaju ovog, bolje rečeno političkog manijaka, opsednutog brisanjem svih ostataka (jugo)slovenske prošlosti Hrvatske), izjavio je hrvatskoj tv-stanici RTL da "Masarik može imati ulicu u Pragu ili Beogradu ali nikako u hrvatskoj metropoli".

"To je istorijska dikusija. Može Masarik kao veliki češki državnik da ima ulicu u Pragu, ili da kao pristalica srpsko-jugoslovenskih struja ima ulicu u Beogradu, ali to ne znači da treba da je ima i u Zagrebu", rekao je Hasanbegović koji je, kako podseća "Česka pozice", bio jedan od inicijatora preimenovanja trga Maršala Tita u Zagrebu u Trg Hrvatske republike.

Nekadašnji ministar kulture Hrvatske tvrdi da on lično nije inicijator preimenovanja Masarikove ulice u Zagrebu. Tu inicijativu je, navodno, "pokrenuo još 1999. poslanički klub HDZ, na predlog  akademika Ranka Marinkovića".

"Prema poslovniku, parlament je obavezan da o tom predlogu otvori raspravu i upita poslanike HDZ da li i dalje stoje iza ove inicijative", dodao je on.

Ono što treba ovome dodati jeste samo da Hasanagić bezočno zloupotrebava ugled velikog imena hrvatske (i jugoslovenske) književnosti Ranka Marinkovića koji je u godinama pred smrt (2001) stupio u HDZ. Takođe, nije reč o poslaničkom klubu Sabora tj parlamenta, nego o lokalnoj vlasti u Zagrebu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...