Gejts prodao još jedan paket akcija Majkrosofta u dovrotvorne svrhe

M.L.

Posle prodaje ovog paketa u vrednosti od 3,6 milijardi dolara, Gejts je vlasnik svega 1,3 odsto akcija ove kompanije, čiji je osnivač, ali je ostao jedan od najbogatijih ljudi na svetu
(foto, Bil Gejts)

Osnivač Majkrosfta (Microsoft) i najbogatiji čovek na svetu, 61-godišnji Bil Gejts (Bill Gates) prodao je nedavno, kako javlja AP, 64 miliona akcija ove firme u vrednosti od 3,6 milijardi dolara i usmerio ih u dobrotvorne svrhe. U Majkrosoftu, koji je sa 561 milijardu dolara tržišne kapitalizacije, trenutno  treća najskuplja firma na svetu, on sada drži još svega 1,3 posto akcija.

Ovo je najveće davanje Gejtsa u dobrotvorne svrhe od 2.000 godine ali je on i dalje sa imetkom od oko 90 milijardi dolara, verovatno, najbogatiji čovek sveta.

Gejts i milijarder Voren Bafet (Waren Buffet), takođe, poznat po dobročinstvima, osnovali su 2010. fond nazvan Giving pledž (Dajemo zakletvu) i započeli opsežnu kampanju s ciljem da ubede ostale velike bogataše da bar polovinu svoje imovine usmere u dobrotvorne svrhe. U fond se učlanilo dosad oko 170 bogataša, medu kojima su najpoznatiji osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg (Zuckeberg) i preduzimač Dejvid Rokfeler (David Rockfeller).

Od 1994. Gejts je, zajedno sa svojom suprugom Melindom, dao u dobrotvorne svrhe ukupno oko 35 milijardi dolara.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...