Najveći strahovi budućih očeva

M.V.

Očevi su nepravedno zapostavljeni u roditeljstvu a i tatama je takođe potrebna priprema i edukacija za najveću ulogu u životu
(foto, Radionica "Tatina humana strana")

Među najizraženijim strahovima budućih tata je da dete nije njihovo. To je pitanje, koje većina muškaraca postavlja sebi dok čeka potomstvo i ne sme da ga izgovori na glas.

Psiholog Nina Đurđević ističe da je ovo pitanje u stvari podsvesno  pitanje: da li sam ja sposoban da stvorim nešto tako savršeno kao što je novo ljudsko biće.

Psiholog Nina Đorđević i babica Danka

Psiholog Nina Đurđević i babica Danka Todorović (desno)

Razmaženost deteta - vrsta zlostavljanja

Neki od ozbiljnih strahova svih budućih očeva je da neće voleti svoje dete. Plaše se da li će dete biti zdravo, da li će majka dobro podneti trudnoću, da li će porođaj dobro proći, navodi ona.

Kad se dete rodi, nastavlja Nina Đurđević, otac ima strah da li će biti dobar tata, da li će biti strog ili će previše razmaziti dete. Ona napominje da je i razmaženost deteta neka vrsta zlostavljanja deteta koja će imati posledice na ličnost i ponašanje potomstva.

Mnogi muškarci se plaše kakve će majke biti njihove partnerke i kakav će imati odnos sa partnerkom posle dolaska prinove, ukazuje psiholog Nina Đurđević. Ona ističe da oca treba od prvog dana uključiti u obaveze, ali ne kao asistenta majke, već kao ravnopravnog partnera. Postoje majke, navodi, koje su očarane roditeljstvom i doživljavaju tu ulogu kao svoju privilegiju pa samim tim odlučuju da li će dozvoliti ocu da učestvuje u kupanju, povijanju, uspavljvanju, što je pogrešno.

tatina-3-djordje-glumac-

Dorđe David demonstrira povijanje bebe uz nadzor babice Danke Todorović

Sačuvati “minut za sebe”

Nina Đurđević je ukazala da se često kod novopečenih roditelja javljaju problemi jer oni zaborave da su pre dolaska bebe bili partneri. Kada beba stigne oni moraju da nađu svoje partnersko vreme, a potom i vreme samo za sebe, koje će se u početku meriti minutima, navela je ona na radionici “Tatina humana strana” koja je organizovana u okviru besplatne škole roditeljstva Opštine Novi Beograd, uz podršku Humane i Udruženja “Mamin san” – škole za trudnice.

Neke partnerke se zapuste, jer su okupirane detetom, što nije dobro i to najviše odbija muškarca kod žene, dodala je Đurđević, navodeći da pod zapuštanjem ne misli na povećanje telesne težine posle trudnoće.

Kad je reč o seksualnom odnosu nakon dolaska bebe, Đurđević kaže da taj odnos ne nestaje, već bude neko vreme na čekanju. Posle te faze čekanja preporučuje se iniciranje odnosa kroz pažnju, razgovor, maženje.

Roditeljstvo treba da se uči, ističe ona i dodaje da je fokus društva na trudnici kad je reč o roditeljstvu, a da su očevi nepravedno zapostavljeni u tom periodu života.

Tatama je takođe potrebna priprema i edukacija za najveću ulogu u životu, zaključila je Nina Đurđević.

tatina-4-pataki-danka-

Dejan Pataki i sestra Danka: veština povijanja

Iskusni očevi o svojim strahovima

Na radionici “Tatina humana strana” svoja iskustva u roditeljstvu i strahove koje su imali, budućim očevima preneli su pevač i glumac Đorđe David, glumac Đorđe Erčević i bloger Dejan Pataki.

Đorđe David, koji je pre dve godine, u 50. godini, postao otac devojčice priznao je da je mislio da sa njim nešto nije u redu kad je postao tata, jer je njegovo dete za njega bilo strano biće koje kaki, piški i plače.

“Muškarci su nezreo pol u odnosu na žene”, rekao je David i dodao da muškarci ne shvataju ulogu roditelja prvih nekoliko meseci, a da sve počinje da se menja onog trenutka kada ih dete prvi put pipne, pogleda i nasmeje se.

David je priznao da je kao muškarac imao problem u glavi kada je žena u trudnoći počela da se “izobličava”, ali je istakao da je tada najbitnije pokazati razumevanje, podržati partnerku i da će se takav odnos višestruko nagraditi.

tatina2-djordje-david danka

Đorđe Erčević pokazuje kako povija bebu, pomaže sestra Danka

Da kod budućih očeva “kasnije klikne” i da je za budućeg tatu najbitnije istrenirano strpljenje, smatra i tata dva dečaka od tri i jedne godine – bloger Dejan Pataki, koji svoja iskustva o roditeljstvu beleži na blogu www.patakblog.rs.

Glumac Đorđe Erčević, koji ima sina od 10 godina, je dodao da je najvažnije razumeti stanja u kojima se žena nalazi od trudnoće do posle porođaja.

David, Erčević i Pataki pokazali su i svoja umeća u povijanju beba, što je izazvalo smeh prisutnih budućih roditelja. David je zaključio da je lakše koristiti pelene-gaće, Erčević je široko povijanje nazvao „švedski povez“, dok se Pataki najbolje pokazao pričajući sa bebom koju je povijao.

„Kroz besplatnu školu roditeljstva za Novobeograđane prošlo je za godinu dana oko 600 mama. Neke od njih su imale i podršku svojih partnera koji su, takođe bili na radionicama. Naš cilj je da svaki par zajedno prođe školicu i bude spreman za dolazak novog člana porodice“, rekla je ginekološko-akušerska sestra Danka Todorović, predsednica Udruženja „Mamin san“ koja vodi školicu roditeljstva.  

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...