Rusija: epidemija samoubistava tinejdžera širi se sa socijalnih mreža

M.L.

Rusija je već godinama svetski rekorder u samoubistvima tinejdžera, a samo u poslednjih četiri meseca ubilo se više od sto njih: tragovi vode na Internet tj društvene mreže... Vlasti blokirale protekle sedmice osam sumnjivih veb stranica

Nedavni slučaj 12-godišnje Ele koja je skočila sa prozora hodnika 14. sprata zgrade, nasuprot svoje škole, bio je prekretnica. Dosad se o tome u Rusiji  ćutalo sve dok, zahvaljući upornosti majke ove devojčice Irine i novinara lista Nova gazeta, nije otvorena burna diskusiju o misteriji enormnog broja samoubistava ruskih dece u tinejdžerskom dobu koja se epidemijski širi preko društvenih mreža na Internetu.

Samo u poslednjih četiri meseca ubilo se više od stotine ruskih tinejdžera. Tragovi "zaraze" vode na Internet što je otvorilo burnu diskusiju, ne samo u javnosti, nego i u parlamentu.

Prošle nedelje u Petrogradu je pokrenuto krivično gonjene protiv nepoznatih počinilaca zbog navođenja dece na samoubistvo. Prošlog utorka je tužilaštvo u Rjazanu saopštilo da su se potvrdile sumnje da samobistvo dve devojčice, pre četiri meseca, koje su skočile sa višespratnica, nije bilo slučajno - obe su bile članice iste socijalne skupine na Internetu. Pomno se istražuje sve što se događa i što se događalo u ovoj mreži kako bi se došlo do onih koji manipulisali s devojčicama i naveli ih da oduzmu sebi život.

Rusija već godinama drži neslavno prvenstvo u svetu po broju samoubistava tinejdžera, a u Evropi je prva po broju samoubistava dece svih uzrasta. Internet i društvene mreže na njemu su u tome izgleda imali ogromnu ulogu. Od novembra lane do aprila ove godine ubilo se 130 tinejdžera za koje je zajedičko da su bili članovi nekoliko istih skupina na Internetu. Štaviše, utvrđeno je da se na tim mrežama diskutovalo o samoubistvima. Osam takvih sajtova blokirale su vlasti. 

Još decembra 2015, štampa je registrovala veoma čudnu koincidenciju: četiri tinejdžera, u četiri različita grada, počinili su samoubistva, u isti dan i isti sat. A svi bili članovi iste grupe na socijalnoj mreži. Maskota grupe je bila kit, čiji su se članovi ubijali, uglavnom, skokom s neke velike strmine ili visine.

Kultna ličnost grupa je devojka Rina koja se ubila u svojih 16 godina i to snimila. Ubila se tako što je legla na železničke šine pre dolaska voza ali u snimanju joj je očito neko morao da pomogne i snimke potom distribuira po Intrenetu. Dečji "kitovi" su potom izražavali na mreži divljenje prema Rini - ikoni koju bi svi hteli da slede... Pred smrt je Rinu crtala i Ela, poslednja žrtva ovog zaraznog ludila. A pre skoka s 14. sprata sa sebe je skinula jaknu i složila je pored sebe, kao što je učinilo i niz ostalih dečjih samoubica, sledeći uputstvo sa Interneta. Kao da su time hteli da pokažu da su, ipak, i pored toga što su se ubili, bili i ostali - "dobra deca".   


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...