UMRO MARKO PANELA - RADIKALNI BORAC ZA LJUDSKA PRAVA

M.L.

Dugogodišnji šef italijanske Radikalne stranke 1968. je štrajkovao glađu zbog sovjetske okupacije Čehoslovačke, a 2006. zbog pogubljenja iračkog predsednika Sadama Huseina
(foto, Marko Panela)

U 86-oj godini burnog zivota umro je krajem protekle sedmice italijanski političar, bivši dugogodišnji poslanik u italijanskom i Evropskom parlamentu, osnivač i šef italijanske Radikalne stranke, Marko Panela (Marko Panella).  Bio je veoma glasni, nepomirljivi borac za ljudska prava koji se svojim radikalizmom i protestnim akcijama često zamerao i desnom i levom krilu italijanske, evropske, pa i svetske politike. Bio je smatran za anfan teribla italijanske politike, od nekih čak i za skandal-mahera i političkog klovna.

Godine 2006. Panela je štrajkovao glađu protiv pogubljenja iračkog predsednika Sadama Huseina što je iritiralo američke političare - kao što je političare u Kremlju iritirao njegov štrajk glađu daleke 1968. zbog sovjetske okupacije Čehoslovačke.      

Panela je više od pola veka bio značajna figura u italijanskom političkom životu, iako njegova Radikalna stranka nikada nije imala neki veći uspeh na izborima, bio je, reklo bi se čak i bard evropskog radikalnog humanističkog slobodarstva,  U svojoj, izrazito katoličkoj zemlji on se zalagao za liberalizaciju razvoda, legalizaciju pobačaja, slobodu u uživanju hašiša, kao što se borio i za pravo odbijanja služenja vojnog roka, ukidanje smrtne kazne...U parlament je kao poslanika svoje stranke ubacio pornozvezdu Ilonu Staler (Staller), poznatiju kao Ćićolina (Cicciolina), u okviru  borbe protiv malograđanskog lažnog morala i licemerja.      

Bio je spreman da se za svoje ideje bori i po cenu zdravlja - teške zdravstvene komplikacije imao je 2012. posle štrajka glađu zbog nehumanih uslova u italijanskim zatvorima, u jednoj tv-emisiji je tokom štrajka glađu izazvao skandal time što je popio čašu mokraće. A zbog toga što je u centru Rima delio hašiš bio je uhapšen i izveden pred sud.

U poslednjim mesecima svog života Panela se posvetio legalizaciji eutanzije u Italiji. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...