Lenjin izgleda dobro i posle 146 godina od rođenja

M. Lazarević

Balsamovano telo vođe boljševičke revolucije se pažljivo održava već više od 92 godine posle smrti ali su neki delovi morali da budu zamenjeni veštačkim
(crtež Lenjina- E Vorhol)

Kada je 21. januara 1924. umro vođa Oktobarske revolucije, Vladimir Iljic Uljanov (rođen 10.04.1870), alias Lenjin, došle su potom da ga vide poslednji put stotine hiljade ljudi. Hladna zima je njegovo telo, izloženo u mrtvačkom kovčegu, održala u dobrom stanju dva meseca, a potom je mumificirano postalo atrakcija u mauzoleju na Crvenom trgu i dan-danas dobro izgleda, gotovo kao živo. A za to, kako piše na svom portalu britanska televizija BiBiSi (BBC), ima da se zahvali, pre svega brižnom, mada ne baš jevtinom održavanju. Ovih dana su objavljene pojednosti o brizi naučnika i stručnjaka za telo vođe boljševičke revolucije, kao i koliko to košta.

Mnogi Rusi bi hteli, kako pokazuju ankete, da Lenjin bude konačno "normalno" sahranjen. No, kako se tvrdi, ruski predsednik Vladimir Putin boji se da bi taj korak podelio narod i zato zasad ostavlja mumificiranog Lenjina da počiva u mauzoleju.

Stotine naučnika brinulo se od smrti Lenjina do danas za njegovo telo, s prevashodnim ciljem da ono održi svoj prirodni, "živi", izgled. U tom cilju preduzimaju se razne biomedinske i biohemijske mere. Na primer, svakih 18 meseci obavlja se takozvano hemijsko kupanje i mumija se prekriva novim slojem balzamirajućih tečnosti. Ruska vlada je saopštila ovih dana da je za očuvanje Lenjinovih posmrtnih ostataka izdvojila za ovu godinu 13 miliona rubalja (oko 175 hiljada evra).

Uprkos utisku, na prvi pogled, da u kovčegu leži vitalni pedesetodišnjak, telo Lenjina je moralo biti podvrgnuto nizu plastičnih operacija i zameni nekih delova tela. Sintetičkom kožom se, na primer, prema magazinu Sajentifik Ameriken (Scientific American), oblažu mesta koja su ugrožena.   

Osim veštačkih trepavica, moralo je da mu se modelira i ugrade novi nos i uši, kao i drugi delovi tela. A upravo i zato mnogi traže da se ova neprirodna mumija konačno sahrani u grobu po tradicionalnim hrišćanskim običajima. A neki ukazuju da se ni samom Lenjinu ne bi dopadalo da se prema njemu Rusi ponašaju kao prema ikoni. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...