Košulja meksičkog narko-bosa postala modni hit

M. L.

Niko ne zna zašto ali je, posle objavljivanja fotografije glumca Šona Pena sa Hoakinom Guzmanom, nastala neverovatna pomama za drečavo šarenom košuljom koju je “Ćapo” nosio tom prilikom
(foto, glumac i kriminalac na naslovnoj strani časopisa Rolingston)

Čuveni mafiozo i filmski kum Vito Korleone (Corleone) pojavljivao se izvan kuće isključivo u smokingu, s leptir mašnom. Za razliku od njega meksički narko-baron Hoakin (Joaquin) Guzman, zvani “Ćapo” (Kepec u prevodu - verovatno zbog malo rasta) prednost daje - šarenim košuljama.

Takvu košulju je ovaj slavni, omaleni, debeljuškasti Indios nosio prilikom susreta i razgovora sa američkim glumcem Šonom Penom (Sean Penn) za list Rolingston (Rollingstone). Ubrzo pošto je magazin objavio zajedničku fotografiju s ovog razgovora, “Ćapova” drečavo šarena košulja je preko noći postala modni hit. Sada najveću korist od toga ima firma Barabas iz Los Anđelesa koja je kreirala ovu košulju i počela da je prodaje na tržištu.

“To je ludo. Za tom košuljom je neverovatna tražnja”, izjavio je za američke medije Saun Esteghbal (Shawn Esteghbal), dizajner i suvlasnik kompanije Barabas. Njega je, najpre, zaintrigiralo to što meksički narko-bos nosi njegovu kreaciju, a potom iznenadilo još više kakvo je interesovanje to izazvalo na društvenim mrežama.

“To smo primetili još u subotu uveče”, izjavio je Esteghbal ovim povodom. Odmah posle objavljivanja vesti i fotografije sa susreta “Ćapa” sa Penom, počeli su da mu telefoniraju prijatelji i kupci koji su hteli isto - da imaju istu košulju koju “Ćapo” nosio. Firma je potom iskoristila ovu fotografiju u marketinškoj kampanji. Prodaja je naglo skočila. A vebstranice firme su nekoliko puta pale pod pritiskom interesenata koji su hteli da nađu na internetu košulju koja im se toliko svidela. Na Amazonu, “Ćapova” košulja stoji 128 dolara. Majice i košulje Barabasa prodaju se najviše  u SAD ali, takođe, i u Meksiku, Brazilu, Italiji...

U medijima se, međutim, pojavila i kritika na račun Barabasa. Kritičari kampanje ukazuju da firma nastoji da zaradi što više na “Ćapu”, koji je jedan od glavnih aktera u meksičkom narko-ratu, poznat, inače, po svojoj brutalnosti. Trgovina drogom i rat unutar države s narko-mafijom dosada je koštao života mnogo hiljada ljudi.

Svoju drečavu košulju “Ćapo” može da zaboravi da ju je ikada imao. Meksička policija uspela je da ga uhvati prošle nedelje posle bekstva iz zatvora - upravo preko traga koji su našli zahvaljujući intrevjuu koji je dao Penu, pa će teško da će dozvoliti ubuduće da im ponovo izmakne iz šaka. Slavoljubiva želja da se snimi film o njemu,”Ćapu” je izgleda zavrtela glavu, lišila oprenosti i na taj način zapečatila sudbinu.

Sada meksička policija svakog, ili svakog drugog dana, preseljava “Ćapa” iz jednog u drugi zatvor i nikada ne noći u istoj ćeliji... Verovatno je, ipak, da u Meksku neće ostati dugo. Meksičke vlasti su započele pregovore sa američkim, o predaji “Ćapa” severnim susedima. On je, naime, osnivač i šef nemilosrdnog narko-kartela Sinaloa koji isporučuje u SAD polovinu svih količina droga koje tamo stižu, bez obzira li se radi o kokainu, metamfetaminu, heroinu ili marihuani. U slučaju Čikaga je učešće Sinaloa 80 posto. Zato ga je čikaška kriminalistička komisija proglasila za neprijatelja SAD broj jedan.

Guzman spada u nabogatije ljude Meksika nego i celog sveta. Njegova imovina procenjuje se na više od milijardu dolara. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...