U Maleziji se praktikuju i „halal letovi“

M. L.

Na zahtev putnika na domaćim linijama u avionima se dosledno poštuje islamska tradicija
(foto, posada Rajani er kompanije sa sedištem u Maleziji, osposobljena za letove u skladu sa islamskom tradicijom)

Malezijska avio-kompanija Rajani er (Ryani Air) počela je na domaćim linijama iz glavnog grada Kuala Lumpura da praktikuje tzv  halal letove tj takve kod kojih se dosledno poštuju islamska tradicija i običaji. Time je reagovala na brojne zahteve malezijskih muslimana koji smatraju da su dve nedavne katastrofe aviona kompanije Malezija erlajns (Malaysia Airlines) bile „posledica Alahovog gneva“.

Na ovim  linijama pre poletanja posada i putnici zajednički se mole Alahu. U avionima se ne prodaje alkohol, ne služe se jela od svinjskog mesa a stjuradese su odevene i zabrađene velom prema islamskoj tradiciji.          

Prema tumačenju iz konzervativnih muslimanskih krugova, nestanak malezijskog „boinga 777“ sa 239 putnika i članova posade u martu posledica je božjeg gneva. Ubrzo zatim nad Ukrajinom se srušio (verovatno je oboren raketom za šta se međusobno optužuju suprostavljene snage u ovoj zemlji) još jedan „boing“ ove kompanije sa 298 putnika. Uprava rivalske kompanija izvukla je zaključak da je to bio izliv gneva Alaha koji se može izbeći samo doslednom primenom  islamske tradicije i običaja prilikom letova. Pvi ovakav let realizovan  je u prošlu u nedelju.

Ovo je, prema analitičarima, novi dokaz produbljivanja islamizacije i jačanja rigoroznosti primene islamskih običaja u ovoj zemlji od 30 miliona žitelja od kojih se 60 posto muslimani. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...