Čez diskriminiše bugarske rome?

M. Lazarević

Bugarska divizija češkog elektroenergetskog giganta, kako tvrdi Sud pravde EU, postavila strujomere u romskim domaćinstvima na izrazito veću visinu nego u ostalim domaćinstvima, čime "postupa rasistički"
(foto, selo Dupnica sa električnim brojilima visoko na betonskim stubovima)

Češki elektroenergetski koncern ČEZ našao se u novoj nevolji u Bugarskoj gde drži najveće elektrodistributivno preduzeće u ovoj zemlji. Naime, kako tvrdi Evropski sud pravde sa sedištem u Luksemburgu, bugarski ČEZ je postavio romskim domaćinstvima u mestu Dupnica strujomere na znatno veću visinu nego ostalima, dakle, neromskim domaćinstvima. Takvo postupanje je Sud ocenio kao "rasističko", dok se ČEZ brani, izmedju ostalog i time da su strujomeri bili postavljeni visoko još pre nego što je češka firma kupila bugarsku elektrodistribuciju.

Prema odluci Suda, ČEZ ne sme u jednom delu mesta postaviti strujomere toliko visoko da praktično postanu nedostupni korisnicima, a u drugom kvartu da ih drži na uobičajenj visini. Takvo postupanje diskriminiše Rome po etničkoj pripadnosti i to bez obzira na to što je dokazano da je u u dotičnom kvartu češće dolazilo do protivzakonitih manipulacija sa strujomerima i do njihovog oštećivanja nego u drugim delovima mesta.

Prema zaključku suda, elektrodistribucija i država mnoraju naći drugačija rešenja kako da osiguraju bezbednost elektromreže i ispravno očitavanje potrošene energije. Pored toga, nedostpuna visina na koju se postavljaju strujomeri onemogućava potrošače da kontrolišu svoju potrošnju.

“Elektromeri su bili visoko postavljeni još mnogo ranije, davno pre nego što je firma ČEZ stupila na bugarsko tržište. Razlog je bio zaštita zdravlja, često i golih života, na tim lokacijama gde je veoma često dolazilo do protizakonitih manipulacija s uređajima”, izjavila je ovim povodom portparolka ČEZ-a Barbora Pulpanova. Firma će, kako kaže, prostudirati pažljivo odluku Suda pravde “iz koje, koliko se vidi, ne proizlazi nikakva kazna prema nama. To nije nikakva konačna odluka nego samo odgovor na pitanje iz bugarskog suda u kome se ova stvar trenutno rešava”.

Na visoko postavljene strujomere žalila se izvesna žena iz zapadno-bugarske Dupnice. Ona tvrdi da je 1999. i 2000. elektro-energetska kompanija ČEZ postavila u četvrti u kojoj živi elektromere na betonske stubove na visini od šest i sedam metara. U drugim kvartovima, s manjim brojem Roma, kompanija je zadržala strujomere na visini od oko 1,7 metara i to, uglavnom, u stanovima potrošača.

Činjenica je, međutim, da je ČEZ na bugarsko tržište stupio tek 2004-2005. kada je na privatizacionim tenderima kupio dva bugarska elektrodistrbutivna preduzeća koja je kasnije integrisao u jedno. Nije, međutim, isključeno da će sud, bugarski ili evropski svejedno, zahtevati od ČEZ-a da kao tehnički i pravni naslednik ukloni ovu nejednakost u visini na koju su postavljenu strujomeri u različitim kvartovima Dupnice.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...