Tenis pod morem: vrhunac rasipničke „originalnosti“

M. Lazarević

U Dubaiu se razmatra novi projekat koji će šokirati svet svojom bizarnošću – sedam stadiona u kojima će se ispod mora igrati tenis i peti gran slem turnir
(ilustracija, maketa za sedam podvodnih stadiona)

 

Dubai je već naširoko poznat po bizarnostima za koje u drugim delovima sveta nije bilo ni para ni ideje da se tako nešto sagradi. A verovatno su drugi, ipak, imali dovoljno ukusa i mere da tako nešto ne urade.

Novi projekat, o kome se sada diskutuje u Dubaiu, prevazilazi sve dosadašnje po oholoj rasipničkoj “originalnosti” tj odsustvu smisla i ukusa, pa i onaj već nadaleko čuveni ski-centar u pustinji. 

Tenisispodmora

Tenis pod vodom - animacija budućeg stadiona ispod površine mora

Poljski arhitrekta i dizajner Krištof (Krysztof) Kotala iz kompanije „8+8 koncept studio“ predložio je gradnju sedam teniskih stadiona ispod morske površine. Sada čeka da se na tu “originalnost” navuče neki od šeika... Stadioni bi se gradili u zalivu u kome leži Dubai, a krovovi hala bi bili od stakla kako bi gledaoci mogli da uživaju ne samo u tenisu nego i morskom životu oko sebe. Krovovi bi morali da budu od nekog superizdržljivog  stakla jer će nositi ogromne količine vode. Ako i ima takvog stakla, mora da je ekstremno skupo... Može se samo zamisliti kakav bi to užas bio ako bi takav krov popustio!

Zasad je, naravno, to još samo u konceptualnoj fazi ali projekat već ima ogroman publicitet u emiratima. Jasno je da bi troškovi gradnje bili zaista astronomski tj u redu veličina od više milijardi dolara. A i moraju se rešiti graditeljski problemi kakvi nemaju presedana. Na primer, neophodno je da se na krovovima stadiona postave superizdržljivi providni paneli od 33 metara u prečniku. A dosad najveći postavljeni takav panel nije bio veći od 10 metara.

Kotala tvrdi da bi se ovi stadioni savršeno uklopili u Dubai i da bi bili idealno mesto da se na njiima odži peti gran slem teniske sezone.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...