Merenje klimatskih promena na češki način

Milan Lazarević

Češki klimatolozi uvode za široku publiku zanimljivo merenje klimatskih promena odnosno globalnog otpoljavanja preko porasta broja dana u godini - pogodnih za pijenje piva u baštama pivnica i drugih ugostiteljskih objekata, iliti “beergardendays”
(Prag, ispijanje piva pod vedrim nebom kao mera za klimatske promene)

U Pragu ih je lane bilo 61 procenat više nego pre 53 godine, u Brnu 44, u Ostravi 43 procenta. Reč je o porastu broj tzv beer garden days(skraćeno BGD) tojest dana, sa temperaturom od 20 i više stepeni, kada se može prijatno sedeti u baštama pivnica, kafana, restorana, uz pivo naravno.

Na ovo merenje inspirisao je češkog klimatologa Radima Tolaša (Tolasz) jedan njegov mađarski kolega koji je stvorio zanimljivi i svima razumljivi parametar beergardendays. Tolaš je potom uporedio sadašnji broj BGD (ili, recimo tako, “najboljih pivskih dana u godini”) s ranijim godinama. Kao baznu godinu uzeo je 1961. Rast i to zaista visok, jedan je od najjačih i najrazumljivijih običnom čoveku dokaza za globalno otopljavanje.

“U srednjoj Evropi možemo u vezi s klimatskim promenama diskutovati i ovim aspektima”, kaže Talaš koji je najpre ovu računicu napravio kao prvoaprilsku šaalu, a kada je dobio ovako spektakularne rezultate odlučio je ih da ih objavi. Upozorava, ipak, da na ovaj način ne treba nikako problem otopljavanja planete banalizovati, a još manje terati sprdnju s njim. Možda i zbog toga što su neki poznati pivski boemi i šmekeri s oduševljenjem pozdravili ovakva klimatska kretanja, čak izrazili nadu da će biti u istom pravcu nastavljena i ubuduće... 

PS: Potpisnik ovih redova ima za sobom više od dve decenija života u Pragu i može vam potvrditi da je broj bašta pivnica, kafana, restorana porastao čak mnogo brže nego indeks BGD. U leto ih sigurno sada nema manje nego u Beogradu.  


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...