Iračka armija plaćala 50.000 nepostojećih vojnika

M. L.

Korupcija u armiji ove zemlje je jedan od glavnih razloga zašto ona ne uspeva da izadje na kraj s neuporedivo manjom vojskom Islamske države
(foto, iračka vojna muzika vežba, u bazi Tai)

Nedavna istraga pokazala da se na isplatnim listama armije Iraka nalazi čak oko 50 hiljada lažnih imena. Ti vojnici, kako javlja Bi-Bi-SI (BBC) ili uopšte ne postoje ili već odavno nisu u armiji, ali i dalje dobijaju (ili neko uzima za njih) plate.

Odmah posle objavljivanja ovih podataka iz iračke vlade je saopšteno da su već preduzete mere da se ovakve pojave više ne ponavljaju. 

Armija Iraka nastoji poslednjih meseci da zaustavi ofanzivu džihadističkih radikala iz pokreta Islamska država (IS) koji je zauzeo velike teritorije na severu zemlje i počeo da ugrožava južnije prostore i sam glavni grad Bagdad. Upravo nabujala korupacija u iračkim vojnim i policijskim snagama je jedan od glavnih razloga zašto zašto te snage nisu uspele da zaustave neuporedivo manju vojsku IS, tumači reporter BBC.

Prema portparolu iračkog premijera Hajdara Abadija, istraga u vojsci je pokrenuta ubrzo posle poslednje isplate plata. 

“Tokom poslednje dve sedmice premijer je intervenisao kako bi se ova praksa zaustavila i kako bi se došlo do jezgra problema”, citira portparola agencija AFP. Opšte je mišljenje da je novac od plata nepostojećih vojnika završio u džepovima korumpiranih službenika.

SAD su investirale poslednjih godina milijarde dolara u stvaranje jake iračke armije. Iako se mora priznati da su irački vojnici bili iznenađeni i nepripremljeni za ofanzivu islamista, činjenica je, ipak, da su oni veoma često, umesto da brane svoje položaje, ostavljali bez borbe borcima IS svoje baze i vojnu opremu.  


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...