Zapaljeno najstarije drvo u Poljskoj – 750-godišnji hrast zvani Hrabri

M. L.

Podmetačima požara preti kazna od 10 godina zatvora. Tek na proleće će se znati da li je Hrabri, nazvan po knezu Boleslavu Hrabrom koji je živeo pre oko hiljadu godina, preživeo atak
(foto, stari hrast posle gašenja požara)

Potpuno je izvesno da je požar koji je pre četiri dana zahvatio i teško ugrozi najstarije drvo u Poljskoj – slavni hrast zvani Hrabri, kod mesta Šprotava (Szprotawa) u vojvodstvu Lubuškom, podmetnut, saopšteno je iz zvaničnih policijskih izvora.

Podmetačima požara preti kazna od 10 godina zatvora. Hrabri je, naime, zaštićen specijalnim zakonom. Ime je dobio po Boleslavu Hrabrom (Chrobry), poljskom knezu i potonjem kralju (992-1025). U obimu ovaj gigantski metuzalem meri preko 10, a visok je skoro 30 metara. 

Vatrogasci su gasili požar više nego 30 sati, koristeći vodu i penu. Još se, ipak, ne zna da li će hrast preživeti oštećenja od vatre. To će se sigurno znati tek na proleće, kada drvo treba da cveta. Šumski čuvari  su otkinuli dve grane kao genetski materijal za slučaj da se Hrabri ne oporavi. Odmah je zasadjeno njegovo seme.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...