Erdogan ide dalje posle tvrdnje da su Ameriku otkrili muslimani

M. Lazarević

Turski predsednik naložio školama da više ističu doprinos islama svetskoj nauci i umetnosti
(foto, Taip Redžep Erdogan pred oko 18.000 pristalica u Lakses areni, maja 2014. u Kelnu dok je napolju protestovalo oko 30.000 protivnika, prema nemačkim medijima)

Turski predsednik Redžep Tajip (Recep Tayyp) Erdogan dao je nalog obrazovnim institucijama u zemlji da u nastavi više ističu doprinos islama svetskoj istoriji, nauci i umetnosti, uključujući i „otkriće Amerike“ do koje su navodno muslimanski moreplovcu doplovili tri veka pre Kolumba.

Erdogan je, prilikom posete jednoj verskoj školi u Ankari, izjavio, kako prenosi Hurijet, da ne može podneti da se islamska civilizacije smatra manje vrednom u odnosu na druge civilizacije.

Pre toga, tokom prošlog vikenda Erdogan je izazvao veliku pažnju u medijima izjavom da su muslimani više od tri stoleća pre Kolumba otkrili Ameriku (o čemu je u utorak pisao BM). Time je, međutim, turski predsednik izazvao samo kritiku i podsmehe u medijima. Prema Erdoganu, oni greše jer ne veruju da su muslimani nešto tako uspeli. Šef turske države je ovom prilikom dodao da njegovo tvrđenje nije novo i da je u to uveren i niz turskih akademika.

Erdogan svoju tvrdnju o tome da su muslimani pre Kolumba otkrili Ameriku temelji na jednom zapisu Kolumba u kome se pominje džamija na vrhu jednog brega. Pažljivija analiza pokazuje, međutim, da se radi o vrhu brega koji je autoru zapisa ličio na džamiju, u šta su, inače, uvereni svi eksperti za istoriju Kolumbovog otkrića Amerike.

O otkrivanju Amerike, svojevremeno je špekulisao bivši libijski diktator Moamer Gadafi, prema kome je na tlo Amerike prvi stupio izvesni Emir Ka po kome je, navodno, Amerika kao kontinent i dobila ime (a ne po italijanskom Amerigu Vespučiju, kako se smatra). Gadafi je u svojim otkrivanjima novih istorijskih istina išao i dalje od toga pa je, na primer, ustvrdio da je Šekspir  (Shakespeare) bio, u stvari, Arapin po imenu Šejk Aspir! U svakom slučaju, ako ništa drugo, bio je mnogo duhovitiji od Erdogana u ovim izmišljotinama! Ali nije isključeno ni da se time samo šalio.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...