Teniserska braća Vilijams: šala možda neslana, ali i odgovor

M. Lazarević

Predsednik ruske teniske federacije Šamil Tarpiščev nazvao u šali sestre Vilijams zbog njihovog muškobanjastog izgleda „braćom Vilijams“. Na to je besno i u krajnjoj liniji neadekvatno odgovorila mlađa sestra, sada svetska teniserka broj jedan, Serena...
(foto, sestre Vilijams, Serena - levo, i Venus)

Bila je to izjava koja je, kao što se moglo očekivati, negativno primljena u ženskom teniskom svetu (muškarci je javno nisu komentarisali). Ukratko, predsednik Ruske teniske federacije Šamil Tarpiščev nazvao je sestre Vilijams (Williams) s obirom na njihov muskulaturu „braćom Vilijams“.

Tu svoju izjavu, datu u jednom popularnoj tv - emisiji nije hteo, najpre, da komentariše. Kasnije se, ipak, u zvaničnoj izjavi izvinio sestrama Vilijams koje su obeležile tenisku istoriju u proteklih 15-20 godina godina (jedna drugoj konkurisale više puta za prvo mesto na ATP listi, bile su jedine sestre koje su bile istovremeno među 10 najboljih na svetu, zajedno su osvojile čak 97 titula...)

Verovatno je Tarpiščevu postalo jasno da je kao dugogodišnji kapiten ruskog devis i fedkup tima i čelnik ruske teniske organizacije trebalo da se kloni ovakvih izjava koje više priliče nekom muškom društvu u pivnici. Na ovaj način je možda naneo štetu i interesima i ugledu teniskog sporta u Rusiji.

Nije se dugo čekalo na odgovor mlađe od sestara, sada svetske teniserke broj jedan, Serene Vilijams. Tarpiščevu izjavu, koja je primer tipične muške neslane šale, je okarakterisala kao seksističku i rasističku. Ovo prvo se još može prihvatiti ali otkud rasizam to je izgleda samo njoj jasno... Ta kvalifikacija se uklapa u ponašanje koje nije retko u poslednje vreme među mnogim crnoputim sportistima i drugim  „obojenim“ slavnim ličnostima, da se sve što se na njihov račun kaže, a ne sviđa im se, kvalifikuje kao - rasizam. Liči na ono svojevremeno ponašanje političara bivšeg SSSR-a koji su na američke kritike, kad nisu imali više argumenata za odbranu, odgovarali onim poznatim „a šta vi radite crncima“. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...