Ruska državna agencija Itar–Tass ponovo je samo - Tass

M.L.

Promena imena se objašnjava povratkom “istorijskom i proslavljenom brendu"
(ilustracija, logo ruske novinske agencije koji se od danas menja)

Državna novinska agencije Ruske federacije ITAR-TASS vratila se posle skoro četvrt veka starom skraćenom imemu iz vremena Sovjetskog Saveza i preimenovala se u TASS, saopštio je direktor agencije Sergej Mihajlov povodom 110. godišnjice njenog postojanja.

Povratak “starom i proslavljenom brendu” kao i prelazak na “novi stil firme”  treba da se, po rečima Mihajlova, realizuje do kraja iduće godine. Još juče je na ulazu u sedište agencije bila postavljena tabla s novim nazivom Informaciona agencija Rusije TASS  i s logom agencije, a danas bi trebalo da se promeni naziv internet stranice agencije.

Agencija je osnovana još 1904, tada pod nazivom Petrogradska novinska agenncija. Naziv TASS (skraćenica od Telegrafska agencija Sovjetskog Saveza) dobila je 1925. Čuvena rečenica “TASS je ovlašćen da saopšti”, korišćena, na primer, prilikom ratnih sukoba ili u odgovorima na izjave američkih predsednika, a po prvi put je upotrebljena marta 1934. (ta fraza je kasnije, 70-ih, postala i naziv čuvenog  romana Juliana Semjenovna o potrazi za agentom CIA u Moskvi). Po raspadu SSSR-a, TASS je ime proširio u ITAR (Informaciona telegrafska agencija Rusije) - TASS.

Taj dodatak je, međutim, juče otišao u istoriju i skraćenica se koristiti bez ikakvog dodatka, dakle, samo  TASS, bez “dešifrovanja” celog prvobitnog naziva. 

Taj staronovi naziv agencije je, prema Mihajlovu, “simbol profesionalnosti, elana i spremnosti kolektiva za lični razvoj i nastojanja agencije da očuva i razvija svoje najbolje tradicije”.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...