Revolucija u evorpskoj mobilnoj telefoniji – ukida se roming!

M. L.

Nogu je povukao nemački virtuelni operator Aldi Tok koji nudi razgovore po celoj EU, Švajcarskoj, Norveškoj, Islandu i Lihtenštajnu, za istu cenu kao u matičnoj zemlji tj Nemačkoj

Nemački virtuelni operator Aldi Tok (Talk) ostaće zapisan u istoriji mobilne telefonije u Evropi – ponudio je prvi  razgovore po celoj EU, u Švajcarskjoj, Norveškoj, Islandu i Lihtenštajnu, po istim cenama kao i u Nemačkoj. Pripejd kartica će se moći kupiti u svim ovim zemljama i cene će biti toliko povoljnije da se može smatrati da neće imati pravu konkurenciju.

Mobilna revolucija počinje 3. marta iz Nemačke, najavio je danas server Teltarif. Operator Aldi Tok, koji je u sastavu istoimenog trgovinskog lanca, ukida u potpunosti dodatno plaćanje za razgovore u romingu. Ukratko, za razgovore koji se vode preko ove kartice važiće jedinstvene cene u EU, Švajcarskoj i u tri zemlje koje spadaju u takozvani  EES (Evropski ekonomski prostor). Razgovori u okviru iste mreže na celom ovom području stajaće samo tri evrocenta a sa mobilnima u drugim mrežama 11 centi tj 10,54 RSD!

Za pet evra moći će da se kupi paket od 120 minuta razgovora i 120 MB Interneta, ali će paket važiti zasad samo za Nemačku.

Prema evrotarifu, koji nude svi operaratori i od koga, prema smernici Evropske komisije, polaze sve cene u romingu u EU, cena minuta razgovora mobilnim telefonom u nekoj drugoj zemlji EU iznosi najviše 27 centi, a primanje razgovora u drugoj zemlji EU maksimalno 7,8 centi.

Aldi Tok, koji koristi mrežu operatora E-plus, ovim ide u susret ciljevima regulacije u EU koja svake godine pojeftinjuje razgovore u romingu i, faktički, briše nacionalne granice u u pogledu korišćenja mobilne telefonije, tako da budu pod istim uslovima na celoj teritoriji EU.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...