Studija: Fejsbuk pred početkom kraha

M. L.

Posle već dostignutog vrhunca, zaraza zvana Fejsbuk počinje da se povlači, tvrdi se u studiji sa Prinstonskog univerziteta

Socijalna mreža Fejsbuk (Facebook) se ponaša kao zarazna bolest koja je bila na vrhuncu a sada počinje da ustupa. Počinje da gubi ne samo mlade, nego korisnike iz svih starosnih skupina. Pad s pozicije, bez konkurencije, najomiljenije socijalne mreže može se očekivati već iduće godine.

To su glavni nalazi studije sa Prinstonskog univerziteta ispod koje su potpisana dvojica afirmisanih istraživača savremenih medija i komunikacija. Džon Kanarela (John Cannarellaú) i Džošua Spečler (Josua Spechler) tvrde, polazeći od iskustava iz uspona i pada mreže Majspejs (MySpace), da je sudbina Fejsbuka, koji je postao najveća socijalna komunikacija u istoriji, zapečaćena i da je njen duboki pad neminovan.

Objavljivanje ove studije na Internetu imalo je veliki odjek u SAD.

„Ideje se kao i zarazne bolesti šire među ljudima na infektivan način pre nego što odumru. Već su te pojave opisane i izučene na osnovu epidemiloških modela“, navode autori studije. Na razvoj socijalnih mreža aplikovali su modifikovani epidemiološki model kuge, koristeći  javno dostupne podatke Gugla (Google).

Izgledi u budućnosti ovog socijalnog giganta koji sada ima 1,1 milijardu korisnika, a idućeg meseca slavi dest godina postojanja, nisu nimalo povoljni, prema zaključku istraživanja. Naime, Fejsbuk pada u pogledu korišćenja još od kraja 2012.

„Fejsbuk čeka nagli pad narednih godina. Već do kraja ove godine izgubiće oko 20 posto svog maksimalnog obima. Potom sledi još dublji pad. Učestalost traženja pojma „facebook“ pašće u odnosu na sadašnje stanje za čak 80 procenata – prema najcrnjem scenariju već 2015, a najkasnije 2017“.

Istraživanja Fejsbuka već duže vreme naznačavaju da ova socijalna mreža prestaje da bude zanimljiva, pre svega, za tinejdžere. A ta grupacija je u prošlosti činila najveći deo skupine korisnika  ove mreže, dodaje se na kraju ove studije. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...