Nemci neće da ih špijuniraju – formira se e-mail "Made in Germany"

ML

Ni nova mreža, koja će biti izvan dohvata NSA, neće, kako tvrde stručnjaci, biti sasvim sigurna zaštita od špijuniranja
(Rene Oberman (levo), direktor Dojče telekoma i Ralf Domermut (Dommermuth) iz organizacije Ujedinjeni internet na promociji novih e-mail standarda za zaštitu Nemaca od špijuniranja)

Ako neki Nemac hoće da pošalje e-mail nekom primaocu u Nemačkoj nema razloga da podaci idu preko američkih servera. Polazeći od te logike, u Nemačkoj je pokrenuta inicijativa da se formira čisto nemačka mreža, pre svega zato da ne bila u dohvatu praćenja od strane američke tajne službe NSA na koje je svet upozorio Edvard Snouden (Edward Snowden).

e mail made in germany

Logotip za akciju zaštite od špijuniranja na mreži, kakav je predložio jedan od posetilaca sajta www.netzpolitik.org

“S obzirom na mučnu istoriju špijuniranja tokom nacističke, potom i komunističke vladavine, Nemci su veoma osetljivi na to kako se postupa s podacima o njima”, citira Vašington post (The Washington Post) Jana Oetjena iz firme GMX koja je jedan od najvećih operatora elektronske pošte u Nemačkoj. GMX, zajedno s dvema konkurentskim firmama, nudi “e-mail Made in Germany” koji će ići samo kroz nemačke servere ako se e-mail komunikacija odvija unutar Nemačke.

Nemci, koji sebe svrstavaju među najbliže američke saveznike, bili su neprijatno iznenađeni time što su Amerikanci pratili komunikacije u Nemačkoj, a posebno time što je prisluškivana i kancelarka Angela Merkel. Predlagalo se da se odbeglom Snoudenu, u znak priznanja za otkrivanje istine o špijuniranju nemačkih komunikacija, odobri azil ali se s tim nije saglasila Merkelova.

Ali, ni taj “vlastiti”, tj “e-mail Made in Germany”, neće moći Nemce sasvim da zašititi od špijuniranja. Stranim, pre svega, američkim tajnim službama, špijuniranje Nemaca će sigurno biti otežano ali se Nemci sigurno neće ni ubuduće odreći Fejsbuka, Tvitera i drugih socijalnih mreža kao i drugih usluga (Google, Microsoft...) koje se realizuju kroz američke servere.

Na ideju o sopstvenom internetu došli su pre godinu dana u Iranu. Najdalje je u tome otišla Severna Koreja u kojoj velika većina ljudi nema pristup Internetu, a ti koji imaju - mogu da surfuju samo na domaćim vebovima. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...