Tunel ispod Bosfora spojio Evropu i Aziju

M.L.

Kroz najdublji podmorski tunel na svetu, koji spaja evropski i azijski deo Istanbula, prošla podzemna železnica...

Noćas su završene probne vožnje podzemne železnice kroz novosagrađeni tunel pod bosforskim moreuzom. Tunel, koji spaja evropski i azijski deo Istanbula, dug je 13,6 kilometara i prokopan je na dubini od 56 metara po čemu je najdublji podmorski tunel na svetu.

bosfor tunel maketa

Maketa tunela ispod Bosfora

Tunel je deo šireg projekta nazvanog Marmaraj u vrednosti do pet milijardi dolara koji obvuhvata produžetak i modernizaciju sadašnje prigradske železnice, kojom bi se svaki dan prebacivalo s jedne na drugu obalu Bosfora preko 1,5 miliona putnika. Tunel je od 2004. sagradio japansko-turski konzorcijum, koristeći sredstva japanske banke za međunarodnu saradnju (JBIC) i Evropske investicione banke. Realizacija ostalih delova projekta Marmaraj je, međutim, u velikom zakašnjenju tako da kapaciteti ovog tunela neće još dosta dugo biti sasvim iskorišćeni.

bosfor tunel

Unutrašnjost tunela ispod Bosfora za vreme probnih vožnji

Premijer Redžep Tajip (Recep Tayp) Erdogan je predložio i pokrenuo nekoliko velikih projekata u metropoli na Bosforu, među kojima je i gradnja paralelnog kanala s Bosforom koji bi rasteretio Bosfor i ubrzao prolazak brodova iz Crnog ka Sredozemnom moru. U planu je, između ostalog, gradnja novog, velikog aerodroma, trećeg mosta preko moreuza i gigantske džamije koja bi, prema nekim izvorima, mogla biti najveća na svetu. Protiv nekih od tih planova, koji često nose pečat bezobzirne neoimperijalne megalomanije, ustao je veliki deo javnosti. Kao pravi kamen razdora pokazala se gradnja na mestu sadašnjeg glavnog gradskog parka koja je izazvala talas antivladinih protesta i demonstracija u Istanbulu i celoj zemlji.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...