Pozor na javni vaj-faj: možete ostati bez podataka i para!

Milan Lazarević, PRAG

U Slovačkoj stručnjaci demonstrirali kako se mogu smartfonom pokrasti podaci drugim korisnicima - lozinke, u krajnjoj liniji i novac, u okviru iste javne mreže
(ilustracija: upotreba pametnih telefona preko javnih bežičnih mreža, donosi opasnosti od krađe)

Pripajate se na Internet preko vaj-faja (wi-fi – bežični pristup) u nekoj kafani da biste pogledali elektronsku poštu, kontrolisali svoj bankovni račun, eventualno i nešto platitili preko intenetbankinga... Nije, međutim, sigurno da vam je to baš pametno. Internet veb slovačkog lista SME, u saradnji sa poznatim Internet i telefonskim provajderom 02, demonstrirao je ovih dana kako se najobičnijim smartfonom mogu kontrolisati preko vaj-faj mreže ostali mobili koji su priključeni na tu mrežu.

Stručnjak, koga je angažovao SME, sasvim lako preko javne vaj-faj mreže   pristupi u tuđe mejlove, iako nije znao pristupne podatke. Pored toga, pošlo mu je rukom je da da preusmeri korisnike internetbankinga iz mreže na lažnu veb stranu banke. Pri tome je uspeo da zahvati sve logine kojima su se posetioci uključivali u mrežu, tzv kukis (coockies) i neophodne lozinke. 

smartfon vifi

 

Ima li neke sigurne zaštite od ovoga što vam se može desiti u javnoj mreži, pitanje je sad? Prema Janu Luptaku iz iz firme Nethemba, korisnici javne vaj-faj mreže treba stalno da proveravaju da li su priključeni na bezbednu stranicu čija adresa počinje na https. To potvrđuje i Jan Liptovski (Liptovsky) koji dodaje da se ne može nijedna javna vaj-faj mreža smatrati sasvim sigurnom.

Još nekoliko osnovnih saveta. Iako kafana ima lozinku za vaj-faj, to ne znači da je time bezbednija. Internet preko mobilnog operatora je uvek znatno sigurniji nego preko javne vaj-faj mreže. Ako preko telefona hoćete da sprovedete neku bankovnu operaciju, instalirajte aplikaciju svoje banke u mobilu i ne pristupajte na Internet banking preko mozile, eksplorera, gugl hroma ili nekog drugog Internet brausera. Mobilne aplikacije skidajte samo iz oficijelnog izvora. A i čitajte šta o svojim iskustvima s tom aplikacijom pišu drugi korisnici, iz toga se može dosta naučiti...

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...