Pozovi hakera – radi ubistva

M.L.

Veštiji hakeri, upozorava ekspert za računarsku bezbednost kompanije MekAfi, Barnabi Džek, mogu na daljinu ovladati uređajima, ugrađenim u telu čoveka, i tako ga ubiti

Hakeri se u današnje vreme mogu ubaciti u naš email, poneki čak i u naš Internet banking. No, to je gotovo sasvim bezazleno u poređenju s nečim čime bi računarski pirati već relativno brzo mogli da ugroze i živote ljudi. Oni bi mogli, kako piše server ComputerWorld, uz pomoć računarskog crva da se ubace u kardiostimulator i da žrtvi izazovu elektro-šok od 830 volti.

Ne radi se ni o kakvom sajensfikšnu (sci-fi), upravo se sada to dogadja. A tome se moramo što pre suprostaviti,  ističe ekspert za računarsku bezbednost kompanije MekAfi (McAffe) Barnabi Džek  (Barnaby Jack) koji se specijalizuje za istraživanje novih pretnji. Sa ovim svojim upozorenjem istupio je na predavanju koje je ovih dana održao na bezbednosnoj konferencije Blekpoint (Blackpoint) u australijskom Melburnu.   

On je na tom skupu prikazao i video pomoću koga je rasvetlio kako haker može napasti kardio-stimulator. Dovoljno je da bude na udaljenosti od 15 metara od žrtve i da sa sobom ima noutbuk sa bežičnim pristupom Intrenetu i odgovarajućim računarskim programom. Uz pomoć tog programa 

on može prepisati softver koji se koristi za rad kardio-stimulatora i eliminisanje poremećaja srčanog ritma. U trenutku kada pod svoju kohtrolu stavi kardiostimulator haker može s njim raditi šta hoće. Može da ga isključi, preoptereti i sasvim uništi.

To daje hakeru mogućnost da postane ubica, tvrdi ovaj ekspert.

Ovaj problem se tiče zasad samo modernih kardio-stimulatora koji imaju pristup na mobilnu mrežu radi toga da lekari mogli pratiti i kontrolisati pacijenta na daljinu.  

Džeku je, kako tvrdi, uspelo da računarskim crvom inficira uređaj jednog proizvođača kardio-stimulatora. Odbio je da precizira o kome se radi da ne bi ugrozio bezbednost pacijenata širom sveta. Istovremeno, on ne isključuje mogućnost da se to isto uradi sa proizvodima drugih firmi.

Ovaj ekspert upozorava  da se bezbednosni konsultanti još nisu zamislili ni nad tim kako su farmaceutski uređaji, koji se takođe dosta lako mogu zloupotrebiti, zaštićeni od hakera. 

To je grozno i zamisliti, ali zaista se sa običnim noutbukom može izvesti atentat na mnoge važne ljude pri čemu niko neće ni pomisliti da je u pitanju bilo -  ubistvo, zaključio je Džek.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...