Za „skinutih“ 30 pesama sa Interneta kažnjen sa 675 hiljada dolara

M.Lazarević, PRAG

Bitno je ne širiti snimak dalje. U tom slučaju se plaća za skidanje jedne pesme samo 99 centi
(zgrada federalnog suda u Vašingtonu)

Izvesni Amerikanac Džoel (Joel) Tenenbaum moraće zbog 30 pesama koje je skinuo sa Intreneta da plati odštetu nosiocima autorskih prava od 675 hillada dolara. Kazna, odnosno odšteta ne bi ni izdaleka bila tako visoka da on te pesme nije poslao svojim prijateljiíma.

Tako je presudio federalni sud koji je, u stvari, na taj način potvrdio presudu niže sudske instance iz 2009. godine.

Sudkinja je svoju odluku obrazložila ocenom da visina odštete, odnosno kazne ne izgleda preterana. Maksimalna kazna koja se mogla izreći Tenenbaumu iznosi, naime, 4,5 miliona dolara tj 80 hiljada dolara po jednoj pesmi. A Tenenbaum, podsetimo, ima da plati svega 22,5 hiljada dolara za jednu pesmu...

Asocijacija američkih komapnija – izdavača nosača zvuka (RIAA) izrazila je odmah zadovoljstvo zbog ovakvog ishoda sudskog procesa. Ovaj 28-godišnjak nije hteo da komentariše presudu dok se ne konsultuje sa advokatima. Na tu kaznu on je zbog ovog dela osudjen 2009, potom ju je viši sud ublažio čak na jednu destinu tj na 67,5 hiljada dolara, a na kraju je federalni sud  konačno dao za pravo prvom sudu.  

Još jedan sličan slučaj, sa donetom ovako drakonskom  presudom, odigrao se 2009. u SAD. Tada je  federalni sud proglasio krivom 32-godišnju Amerikanku Džemi Tomas-Raset (Jamie Thomas  - Rasset) i izrekao je kaznu, tj obavezao je da plati odštetu od 1,9 miliona dolara zato što je sa Intreneta 2005. skinula 24 pesme. Po jednoj pesmi odšteta iznosi čak 80 hiljada dolara. Ona nije poslala te pesme drugima ali su je iz njenog računara mogli preuzeti drugi ljudi pošto je bila uključena u mrežu P2P Kazaa.

Naplata odštete od ove siromašne majke čertvoro dece, međutim, teško ide i sasvim je neizvesno kako će i da li će ona uopšte moći da plati tako visoku kaznu koja je svakako neprimerena šteti, nanetoj izdavačkim muzičkim kompanijama.  

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...