Češka: na Internetu nema šta nema na popust

Milan Lazarević, PRAG

Internet serveri, specijalizovani za popuste, nude jevtinije sve i sva šta – čak i seksualne i pogrebne usluge. Jedan takav portal prodao je ovih dana i samog sebe - na popust, naravno

Češki Intrenet serveri, specijalizovani za popuste, zaoštravaju međusobnu konkurenciju tako da ih je sada nešto više od stotinu, umesto preko 200, koliko ih je bilo krajem prošle godine. Po tome je češko tržište jedno do najdinamičnijih u Evropi. S najmasovnijih popusta na jelo u restoranima i razne turističke izlete, dijapazon ponude se sve više proširuje i na druge usluge i robe, tako da se na sniženju cena se nude pogrebne i seksualne usluge, placevi na drugim planetama...

slevin

Naslovna strana češkog sajta koji prati Internet rasprodaje

To proističe iz izveštaja portala www.slevin.cz koji prati ponudu popusta na domaćem Intrenet tržištu. Direktor ovog portala Mihal Meršik otkrio je da je jedan portal nedvno ponudio popust na pogrebne usluge koje je tokom jedne sedmice, koliko je popust trajao, iskoristilo 25 kupaca. Pomoću kupona Intrenet servera na popust je prodato 13 placeva na drugim planetama, 25 ljudi kupilo je kupone s kojima su mogli po jevtinijoj ceni probati kako izgleda rad s bagerom. A jedan od ovih Intrenet portala otišao je toliko daleko u širenju ponude da je ponudio i prodao samog sebe,  naravno na popust!

Veoma veliki uspeh imala je ponuda pet piva po ceni od po pet kruna tj nešto manje od 25 dinara. Tri hiljade kupona se prodalo kao alva. Mogli su se kupiti i dobro su išli, takodje, kuponi odnosno vaučeri za hotele na sat, a apsolutno originalan je bio jedan server koji je nudi tantričku masažu prostate.

Netradicionalni su, takodje, bili popusti na usluge javnog preduzeća Češka pošta, a još više kupon za druženje s nekom poznatom ličnošću na popust. Ove portale počinju, inače da koriste sve više karitativne organizacije koje prodaju raznu robu, dobijenu na dar, da bi na taj način finansirale svoje projekte.

Udeo kurioziteta u ukupnoj ponudi čini samo jedan posto, ali ponuda je velika – minimalno se svaki dan na popust nudi 4.000 proizvoda odnosno usluga, tojest oko 40 ekstremnih ponuda dnevno. Njihov udeo je, medjutim  stabilan i pojavljuju se duže od ostalih ponuda. Glavninu - uobičajene ponude, inače, i dalje čine razni izleti i turistički aranžmani, gastronomija, kozmetika i uopšte briga za telo, i razni specijalni doživljaji.

Na početku 2010, kada su osnovani, po ugledu na američki Groupon, prvi češki Internet serveri, orijentisani na porodaju s popustom, radilo se o simboličnom prometu. Lane je preko ovih portala prodato usluga i roba u vrednosti od oko 1,5 milijarde kruna tj oko 60 miliona evra, ove godine taj promet biće dva puta veći, tj iznosiće oko respektabilnih 120 miliona evra. Najviše kupuju na ovaj način mladi, pre svega studenti, od kojih su mnogi, kako sami kažu, zaboravili kako to izgleda kupiti nešto na klasičan način na licu mesta - u prodavnici, turističkoj agenciji, restoranu... bez ikakvog popusta. Tradicionalno štedljivi Česi na ovaj način štede i u tome, kako sami priznaju, uživaju...


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...