VIŠE OD 9,5 MILIONA PRETPLATNIKA MOBILNE TELEFONIJE

Marijan Petrović

Ukupan prihod od usluga mobilne telefonije je bio 980,45 miliona evra, uz 240,27 miliona evra investiranih u mobilne mreže u protekloj godini

 

Republička agencija za telekomunikacije (RATEL) predstavila je nedavno godišnju publikaciju „Pregled tržišta telekomunikacija u Republici Srbiji za 2008. godinu“.

„Ukupan prihod na tržištu telekomunikacija Republike Srbije u 2008. godini iznosio je 1.611 miliona evra, za devet odsto više nego u 2007. Učešće sektora telekomunikacija u bruto domaćem proizvodu je 4,87 procenta, što predstavlja porast od 15 odsto u odnosu na 2007. Najveći prihod je ostvaren u mobilnoj telefoniji, 61 procenat od ukupnog prihoda. Na drugom mestu je fiksna telefonija sa 25 odsto udela“, istakao je na konferenciji za novinare dr Milan Janković, izvršni direktor RATEL-a.
Ukupan broj pretplatnika fiksne telefonije je u 2008. godini dostigao 3.084.872, što predstavlja penetraciju od 41,14 odsto, uz stepen digitalizacije od 95,52 procenata. Ukupan prihod od usluga fiksne telefonije je bio 413 miliona evra.

Trostruko povećan broj 3G pretplatnika

Kada je reč o mobilnoj telefoniji, ukupan broj pretplatnika je u 2008. godini dostigao 9.618.767, što predstavlja penetraciju od 128,27 odsto. Ukupan prihod od usluga mobilne telefonije je bio 980,45 miliona evra, uz 240,27 miliona evra investiranih u mobilne mreže u protekloj godini. Treba naglasiti i da se broj pretplatnika 3G mreže skoro utrostručio u odnosu na 2007. godinu i dostigao cifru od 750.026.

Usluge kablovske distribucije radio i televizijskog programa trenutno u Srbiji pružaju 74 provajdera, koji su u 2008. ostvarili ukupan prihod od 60,7 miliona evra. Broj pretplatnika KDS usluga je 860.787, uz značajan porast od 11% u poređenju sa 2007. Pri tom, u poslednje dve godine preovlađuje upotreba hibridnih mreža, što utiče na porast kvaliteta usluge kablovske distribucije.

Broj registrovanih Internet provajdera u Republici Srbiji je 197, a broj pretplatnika 1.619.711, što predstavlja penetraciju od 21,6 procenata. Ukupan prihod od pružanja usluga Interneta je dostigao 107,58 miliona evra. Uočava se da tehnologije koje obezbeđuju širokopojasni pristup beleže stalni rast (pre svega ADSL i kablovski modem).

Počelo gašenje stanica koje nemaju dozvolu

Po okončanom Javnom konkursu Republičke radiodifuzne agencije (RRA) za regionalne radio i televizijske emitere, završeno je izdavanje dozvola za pet televizijskih i pet radio-mreža (257 predajnika) sa nacionalnim pokrivanjem, šest televizijskih i 14 radio-stanica za teritoriju grada Beograda, jednu televizijsku i jednu radio-stanicu za teritoriju Vojvodine, 24 televizijska i 21 radio-emitera u FM opsegu sa regionalnim pokrivanjem i 91 televizijskog i 234 radio-emitera u FM opsegu sa lokalnim pokrivanjem.

Od 1. septembra 2008. RRA i RATEL sprovode postupak gašenja televizijskih i radio stanica koje emituju program bez dozvole. U kontrolno-mernim centrima „Dobanovci“ i „Niš“ dnevno se prate radio-stanice u radio-difuznim frekvencijskim opsezima sa fiksnih lokacija a vrše se i periodična merenja na celoj teritoriji Republike Srbije iz vozila za kontrolu frekvencijskog spektra, čulo se na konferenciji za novinare.

Čelnici RATEL-a istakli su i da praćenje stanja na tržištu telekomunikacija uključuje i analizu stepena slobodne konkurencije. Tržište mobilne telefonije, sa jednim domaćim i dva inostrana operatora, je potpuno slobodno. U cilju liberalizacije tržišta fiksne telefonije, sprovedena je procedura javnog nadmetanja za fiksni bežični pristup (FWA) za teritoriju Republike Srbije u CDMA tehnologiji, gde se prijavilo osam potencijalnih ponuđača za dve licence. Licence su 17. juna dodeljene preduzećima „Telekom Srbija“ i „Media Works”, uz obavezu da počnu sa pružanjem komercijalnih usluga u roku od šest meseci po dobijanju licence.

Niže cene međunarodnih poziva

Krajem 2008. godine, donošenjem neophodne regulative, učinjeni su važni koraci u procesu liberalizacije velikoprodaje Interneta, tako da su do danas izdata 24 odobrenja za javne telekomunikacione mreže, 17 odobrenja za međunarodno povezivanje i 31 odobrenje za usluge prenosa govora putem Interneta (VoIP), što je za posledicu imalo sniženje cena međunarodnih poziva. U oblasti kontrole cena prepoznata su dva tržišta na kojima postoje operatori sa značajnim tržišnim udelom – javna govorna usluga i kablovska distribucija radio i televizijskog programa.

Cene usluga na tržištu ograničene konkurencije se formiraju primenom troškovnog principa i uz saglasnost RATEL-a. Akvizicijom parametara ostalih telekomunikacionih tržišta i njihovom analizom omogućiće se prepoznavanje novih tržišta koja zahtevaju kontrolu i donošenje odluka o operatorima sa značajnim tržišnim udelom.

„Od ubrzanog razvoja širokopojasnog pristupa i, pre svega, e-servisa očekuje se da omoguće brži razvoj privrede i otvaranje novih radnih mesta, pa će ta oblast informaciono-komunikacionih tehnologija biti među prioritetima Republičke agencije za telekomunikacije“, ocenio je ovom prilikom profesor Jovan Radunović, predsednik Upravnog odbora RATEL-a.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...