PRIVATNI POŠTARI BEZ KONTROLE

Jelica Putniković

Zbog toga što nije proradila Agencija za poštanske usluge ova oblast i dalje je neregulisana

Na Tržištu poštanskih usluga u Srbiji postoje poštanski operatori koji ne posluju u skladu sa Zakonom i protiv njih se preduzimaju zakonom predviđene mere. Svi poštanski operatori, koji su sa radom otpočeli posle 4. marta 2005. godine nisu to mogli bez dozvole i protiv njih se vode odgovarajući postupci. Zabranjeno je obavljanje poštanske delatnosti, odnosno, rezervisane poštanske usluge, svim poštanskim operatorima koji to rade, sem javnog poštanskog operatora – JP PTT saobraćaja Srbija – koji na tu delatnost ima ekskluzivno pravo, kaže Boris Barjaktarović, državni sekretar Ministarstva za telekomunikacije i informatičko društvo, komentarišući za Balkanmagazin problem neusaglašenosti pravne regulative i prakse prenosa ekspresnih pošiljki.
Najavljeno je da je ministarka telekomunikacija Jasna Matić započela obračun sa kompanijama koje se suprotno zakonu bave postekspres uslugama. Šta je konkretno učinjeno i koji su rezultati ove akcije?

Nije u pitanju nikakav obračun Ministarstva za telekomunikacije i informatičko društvo sa ekspresnim prenosnicima pošiljaka već redovna, kontinuirana kontrola primene Zakona. Ovlašćena inspekcija, na osnovu službene evidencije prati i kontroliše rad, kako starih tako i novih operatora koji se pojavljuju na tržištu. Sve ovo zbog toga što je Zakon o poštanskim uslugama, u prelazno – završnim odredbama propisao ko ima pravo da radi, do formiranja Agencije. Određeno je da sa radom nastavljaju poštanski operatori koji su radili u vreme stupanja na snagu ovog Zakona, prema tada važećim propisima i ostavljen je rok od godinu dana od dana formiranja Saveta Agencije, za uskladjivanje poslovanje sa odredbama novog Zakona.

Zakon o poštanskim uslugama ne primenjuje se u potpunosti? Zašto?

Zakon o poštanskim uslugama stupio je na snagu 5. marta 2005. godine, u celini, što znači da primena odredaba Zakona nije ni u jednom delu odložena. Primena je, međutim, faktički otežana jer nije formiran Savet Republičke agencije za poštanske usluge i ovo regulatorno telo nije odpočelo svoj rad. Agenciji je ovim Zakonom povereno donošenje podzakonskih akata kojima će se bliže odrediti uslovi za obavljanje poštanskih usluga i izdavati dozvole poštanskim operatorima.

Koliko vredi tržište poštanskih usluga u Srbiji?

Tržište poštanskih usluga u Srbiji vredi oko 100 miliona evra.

Zašto nije proradila Agencija za poštanske usluge? Kada će to biti rešeno?

Početak rada Agencije je vezan za izbor članova saveta u Narodnoj skupštini Srbije. U martu je Vlada utvrdila Predlog odluke za izbor članova Saveta Agencije i uputila ga u skupštinsku proceduru. Kada će se predlog naći na dnevnom redu, ne možemo dati preciznu informaciju ali očekujemo da će se to, svakako, desiti pre kraja proletnjeg redovnog zasedanja.

Dokle se stiglo sa pripremom podzakonskih akata za efikasniji rad i rešavanje postojećih problema u oblasti prenosa pošiljaka?

Podzakonska akta, koja su u nadležnosti Vlade i nadležnosti Ministartstva su u pripremi i vrlo brzo je, čim ona budu doneta i objavljena, moguće krenuti sa njihovom primenom. Uglavnom je to izvršenje Zakona i sprovođenje međunarodno preuzetih obaveza. Problem predstavljaju akta koja po Zakonu o poštanskim uslugama treba da donese Agencija. Bez njih nema svrhe... Usvajanjem Predloga izmena i dopuna Zakona, koji je u skupštinskoj proceduri, biće omogućeno privremeno obavljanje dela poslova Agencije, naravno, dok ova institucija ne otpočne sa radom. Odnosno, moguće je primenjivati podzakonska akta vlade i Ministarstva za telekomunikacije i informatičko društvo ali potpunog regulisanja tržišta nema bez Agencije.

Koje zakone, pored Zakona o poštanskim uslugama, treba menjati da bi se regulisala ova oblast?

O tome odlučuju drugi državni organi koji su predlagači zakona za oblasti saobraćaja, platnog prometa (finansijske poštanske usluge – e.trgovina), carinskog postupka... Njihova obaveza je usklađivanje sa Zakonom o poštanskim uslugama, kao posebnim zakonom, koji uređuje poštanske usluge.

Dokle se stiglo sa usklađivanjem Zakona o poštanskim uslugama sa direktivama EU?

Usklađivanje sa Direktivom 97/67 EC je obavljeno donošenjem Zakona o poštanskim uslugama 2005. godine, Direktivom 2002/39 EC je usklađen Predlog izmena i dopuna Zakona, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri. Usaglašavanje sa Direktivom 2008/6 EC se planira - zbog odložene primene iste u nekim zemljama EU - tokom 2010. godine.

Imate li podatke kako je regulisana oblast poštanskih usluga u EU i zemljama u okruženju?

U nekim zemljama kurirske, ekspresne usluge su regulisane posebnim zakonom, kao komercijalni servis, a u nekima, kao kod nas u okviru jedinstvenog zakona, kojim se uređuju poštanske usluge. Rad regulatornog tela je omogućen u svim zemljama Evrope, sem kod nas. Tamo gde rade agencije, visok je stepen regulisanja ovog tržišta.

Koliko operatora u oblasti ekspresne pošte i kurirske službe radi u Srbiji?

Na području Srbije registrovano je oko 70 operatora, privrednih društava i preduzetnika, koji u skladu sa zakonom obavljaju ovu delatnost. Nekima je to pretežna a nekima sporedna delatnost.

Mnogi od ovih kurirskih službi rade ilegalno ili poluilegalno.

Kurirske službe koje su registrovale delatnost kod nadležnog organa, Agencije za privredne registre, nisu ilegalne već jedni rade u skladu sa zakonom a drugi ne. Protiv onih koji ne rade po zakonu preduzimaju se mere. Obzirom da su postupci u toku ne mogu govoriti o preciznijim podacima.

Na tržišnom segmentu ekspres usluga postoji i divlja konkurencija: autobuski, kombi i taksi prevoznici. Šta država čini da ovom vidu nelojalne konkurencije stane na put?

Protiv nelojalne konkurencije u drumskom saobraćaju, autobuskom međunarodnom i međugradskom, kombi i taksi prevozu, počev od 2005. godine preduzimaju se mere ali, zbog neregulisanog tržišta, velikog broja operatora i nedostatka ovlašćenih inspektora, nemoguće je pokriti svaki granični prelaz, autobuske stanice i punktove.

Ima li procena koliko zbog neregulisanog tržišta poštanskih usluga gubi PTT Srbije i sama država?

JP PTT saobraćaja Srbije verovatno ima dosta gubitaka u delu rezervisane poštanske usluge, čije je obavljanje njima povereno kao ekskluzivno pravo, ali do sada to nije iskazalo u svom izveštaju. Razlog tome je neprecizno odvojeno vođenje računa rezervisanih i nerezervisanih usluga, prema troškovnom principu. Država sigurno gubi jer toliko prisustvo poštanskih operatora na neregulisanom tržištu, bez plaćanja naknade za obavljanje poštanske delanosti, ni jednom državnom organu onemogućava kontrolu obrta kapitala.

Šta će se desiti sa PTT saobraćaja Srbije kada dobije konkurenciju jer, ovo javno preduzeće je, ipak, monopolista?

Tržište je već demonopolizovano donošenjem zakona o poštanskim uslugama. JP PTT saobraćaja srbije obavlja i nerezervisane poštanske usluge (komercijalni servis) i već se nalazi na tržištu. Koliko će PTT saobraćaja Srbije uspešno poslovati zavisi od tržišne orjentisanosti menadžmenta preduzeća.

Šta PTT izdvaja u odnosu na postojeću i buduće konkurencije?

Pošta Srbije je ovlašćeni javni poštanski operator. Izdvaja ga isključivo pravo na obavljanje rezervisanih poštanskih usluga, i sem njih niko nema status ovlašćenog javnog poštanskog operatora, jer to je međunarodno preuzeta obaveza zbog obavljanja univerzalnog servisa. U tom smislu ne očekuju se promene nakon otpočinjanja rada Agencije za poštanske usluge.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...