ELEKTRONSKI POTPIS U SVAKOJ POŠTI

Jelica Putniković

Premijer Srbije Mirko Cvetković isprobao juče elektronski potpis – važan korak ka elektronskoj upravi.

Javno preduzeće PTT saobraćaja Srbije upisano je ovih dana u registar sertifikacionih tela za izdavanje sertifikata kvalifikovanog elektronskog potpisa pod rednim brojem 1 a juče su premijer Srbije, Mirko Cvetković i Jasna Matić, ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo postali vlasnici prvih elektronskih potpisa u Srbiji.Petak je dan od kada Beograđani mogu, u nekoj od pošta, dobiti sertifikat o kvalifikovanom elektronskom potpisu. Posle Nove godine ova usluga će biti dostupna i svim ostalim građanima Srbije.

Potpisavši prvi dokument svojim sertifikovanim elektronskim potpisom premijer Cvetković je istakao da je „ovo vrlo važan korak ka uvođenju elektronske uprave“.

- Upotrebom elektronskog sertifikovanog potpisa dobićemo na efikasnosti i pokazati da smo država koja u Evropsku uniju ne ulazi samo formalno već i kroz standarde koje uvodimo. Imamo primer sa budžetom, koji je štampan u ogromnom broju primeraka, fizički je, dakle, morao da se umnoži i distribuira, tako da smo u tom poslu izgubili dva dana. A da je to moglo da se uradi elektronskim putem bilo bi završeno u roku od desetak – petanest minuta – rekao je Cvetković, čestitajući JP PTT saobraćaja Srbije na liderstvu u ovoj oblasti, kao i ministarstvo za telekomunikacije i niformaciono društvo, u čijoj nadležnosti je implementacija standarda elektronske uprave.

Napominjući da je Vlada Srbije preuzela obavezu da idemo u pravcu uvođenja takozvane e-uprave premijer Cvetković je istakao da je i sama prezentacija korišćenja kvalifikovanig elektronskog potpisa pokazuje da je to lako i vrlo jednostavno.

- Doboro je što će svi moći da ga koriste. A dobićemo na efikasnosti rada javne uprave, racionalizaciji administracije i, što je vrlo bitno, na smanjenju korupcije – rekao je Cvetković.

Zakon o elektronskom poslovanju objavljen je, inače, u Službenom glasniku Srbije 21. decembra 2004. godine a Pravilnik za izdavanje elektronskog potpisa, koji je bio preduslov za izdavanje elektronskih potpisa, stupio je na snagu ove godine. Najavljujući novu eru u elektronskim transakcijama u Srbiji vezanim, kako je rekla „ne samo za vladu, već i u komercijalnim transakcijama“, ministarka Jasna Matić je najavila da će ministarstvo na čijem je čelu u narednih šest meseci izraditi niz akata, kojima će se dodatno urediti oblast upotrebe elektronskih dokumenata.

- Ono što je sada zadatak za sve nas, za državnu i za privatne firme je da definišemo različite procedure i postupke gde će elektronski potpis moći da se koristi, kako bi sa papirnih postupaka prešli na elektronske postupke u svim oblastima našeg života. To će imati veliki značaj za olakšavanje života građana, za ubrzavanje procedura i smanjenje troškova, za građane i za privredu. U svim zemljama je upotreba kvalifikovanog elektronskog potpisa dovela do pada korupcije. Za nas je to jedan od glavnih ciljeva i na njemu ćemo raditi iduće godine. Nadam se da ćemo iduće godine budžet usvojiti po jednoj bezpapirnoj proceduri, mnogo brže i mnogo efikasnije – rekla je Jasna Matić.

Korišćenje kvalifikovanog elektronskog potpisa obezbeđuje realizaciju projekta elektronske uprave u Srbiji, uz punu primenu principa jedinstvenog šaltera i u državnoj administraciji i u lokalnoj samoupravi. Sve to moguće je uz usluge koje u ovoj oblasti pruža PTT saobraćaja Srbije.

- Pošta Srbije sa svojom razgranatom infrastrukturom, na čitavoj teritoriji Republike, sa više od 1.400 ekspozitura, od kojih je više od 1.200 automatizovano i u realnom vremenu povezano, pokazuje želju da učestvuje na pravi način na modernizaciji našeg društva i na podizanju nivoa i standarda naših institucija, pre svega kroz razvoj elektronske uprave. Već od danas svi građani Srbije na šalterima PTT saobraćaja Srbije mogu dobiti ovaj servis – rekao je Goran Ćirić, generalni direktor PTT saobraćaja Srbije najavljujući da će „uskoro građani Srbije na šalterima Pošte moći da dobiju najosnovnija dokumenta, poput izvoda iz matične knjige rođenih, potvrdu o državljanstvu...“Građani će uz elektronski potpis brže završavati administrativne poslove oko podnošenja zahteva za građevinske dozvole, oko poreskih rešenja, da provere svoje stanje u penzionim fondovima, da li su u biračkom spisku pa i da glasaju. Država će, korišćenjem ovog potpisa preciznije moći da uredi razne sisteme, poput zdravstvenog, pa nam tako uskoro neće trebati klasična zdravstvena knjižica.

Privrednici će, takođe, svoje poslovanje moći da unaprede i ubrzaju korišćenjem kvalifikovanog elektronskog potpisa. Moći će, naime, da elektronski potpišu neki dokument, bez obzira na format u kom je napisan na kompjuteru. Neće više biti potrebno određena dokumenta štampati, potpisivati i slati ih poštom ili, eventualno, faksom. Osim što se smanjuje papirologija, upotrebom kvalifikovanog elektronskog potpisa će ubrzava ceo postupak razmene dokumenata.

Procedura izdavanja sertifikovanog elektronskog potpisa je takva da se podnosi zahtev na nekom od šaltera Pošte tako što se popuni obrazac i pokaže lična karta. Po dobijanju obaveštenja da je njegov elektronski sertifikat gotov, građanin dolazi u poštu gde će mu biti uručena smart kartica, koju će sa čitačima smart kartica moći da koristi na računarima, ili USB token, mali uređaj, koji se stavlja na USB priključak na računar. Instalacijom odgovarajućih programa, korisnici će moći da koriste taj svoj sertifikat. Elektronski sertifikat potpisa moći će da se uzme na jednu do pet godina. Po isteku odabranog roka, period korišćenja će moći da se produži. Elektronski sertifikat će moći da se koristi samo uz lični PIN kod, koji će svakom ko se odluči za ovaj vid komunikacije Pošta poslati na kućnu adresu. Kao i kod bankarskih kartica, PIN kod je najbolje zapamtiti a papir uništiti.

Ćirić napominje da je priprema JP PTT saobraćaja Srbije za dobijanje sertifikata za izdavanje kvalifikovanih elektronskih potpisa trajalo tri godine. Pored obuke stručnjaka ali i svih radnika koji će na šalterima raditi sa građanima, da bi Pošta dobila sertifikat od akredacionog tela ispoštovani su višeslojni sistemi bezbednosti. Naravno, i na građaninu je da birine o sebi, što znači da PIN kod ne treba otkrivati nikome.

Za inicijalni paket elektronskog potpisa treba platiti 6.500 dinara: 2.000 dinara za sertifikat a ostatak za sam čitač. „Pretplata“ se obnavlja na godišnjem nivou a iz PTT saobraćaja objašnjavaju da će za višegodišnji zakup odobravati popuste.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...