ELEKTRONSKI POTPIS SA SERTIFIKATOM

Jelica Putniković

Tokom decembra PTT saobraćaja Srbije treba da dobije potvrdu od Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo da je ovlašćena ustanova za izdavanje kvalifikovanih elektronskih sertifikata potpisa

Pošta je s izdavanjem elektronskih serrtifikata počela još 2004. godine, čak i malo pre nego što je donet prvi Zakon o elektronskom potpisu. U međuvremenu su doneti Zakon i podzakonska akta a u skladu sa tim propisima Pošta je registrovana kao sertifikaciono telo za izdavanje elektronskih sertifikata.

- Ono što je najbitnije, a što očekujemo da će se desiti ovih dana je da postanemo kvalifikovano sertifikaciono telo, što znači da će JP PTT saobraćaja Srbije moći da izdaje kvalifikovane elektronske sertifikate. Tokom decembra treba da dobijemo potvrdu od resornog Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo da smo kvalifikovani za taj posao i da možemo da izdajemo kvalifikovane elektronske sertifikate. JP PTT saobraćaja Srbije je ispunilo sve neophodne uslove, tehničke i formalne - kaže mr Mihailo Jovanović, direktor Direkcije za IT i telekomunikacije u JP PTT saobraćaja Srbije, napominjući da je tih formalnih bilo najviše.Mr Mihailo Jovanović, direktor Direkcije za IT i telekomunikacije u JP PTT saobraćaja Srbije


Pojašnjavajući da je elektronski potpis vrlo komplikovana stvar, Jovanović kaže da je u pitanju bezbednost, zapravo sigurnost svih onih koji budu koristili te sertifikate. Samim tim će i procedura izdavanja biti veoma osetljiva.

Podzakonskim aktima je propisano šta sve PTT saobraćaja mora da uradi u smislu bezbednosti, šta da poseduje od opreme, gde da bude smeštena, pristup, i kako da je koriste, kamere za video nadzor... Koje obuke moraju da prođu zaposleni koji će raditi sa elektronskim sertifikatom...

-Sve ovo je neophodno jer je komunikacija na internetu veoma nebezbedna. Ovim se pokušava da ostvari bezbednost poslovanja na internetu. Sada niko nije siguran da li će neko čitati njegov e-mail, da li će možda nešto dopisati u njega... Plaćanje prilikom elektronske kupovine je, takođe, nebezbedno, a korišćenjem sertifikovanog elektronskog potpisa to će biti svedeno na minimum - kaže Jovanović


Bezbednost sa sertifikatom

Pored toga što će sam elektronski potpis biti sertifikovan, građanin će imati i svoj PIN koji će se dobijati nezavisno. Ostaje preporuka koja važi i za platne kartice, da se broj PIN-a zapamti a papir uništi.

- Zbog toga Ministarstvo insistira na uputstvima i pravilnicima, na osnovu kojih će građani dobijati taj sertifikat. U samom PTT saobraćaja morali smo da obučimo naše radnike, da iškolujemo sertifikovane ljude. Organizovali smo kurseve iz oblasti bezbednosti IT-a na kojima su naši radnici stekli sertifikate da mogu da se bave ovim poslom. Morali smo, takođe, i ceo projekat da osiguramo, tako da za svaki izdati elektronski sertifikat plaćamo određeno osiguranje, kao obezbeđenje da je ceo taj postupak siguran za građane - navodi Jovanović.

Za same građane to znači da će dobijati kvalifikovane elektronske sertifikate na dva medijuma: na smart karticama koje će sa čitačima smart kartica moći da koriste na računarima, ili na USB tokenima, malim uređajima koji liče na USB memoriju a nisu to, već token (uređaj) koji se stavlja na USB priključak na računar. Instalacijom odgovarajućih programa korisnici će moći da koriste taj svoj sertifikat. Elektronski sertifikat potpisa moći će da se uzme na jednu do pet godina. Po isteku odabranog roka period korišćenja će moći da se produži.

- Za dobijanje elektronskog sertifikata cenovnik još nije donet. Smart kartica i čitač će, prema Jovanovićevim rečima, biti malo skuplji od USB tokena. Cena će zavisiti na koji je period: biće to, najverovatnije, iznosi od par hiljada za jednu do desetak hiljada za period od pet godina. Reč je o komercijalnom servisu, kom građanin pristupa dobrovoljno, a motivacija će biti to što će primena elektronskih sertifikata pomoći svakome da uštedi i vreme i novac - objašnjava Jovanović.

Pri tome, PTT saobraćaja Srbije, iako je prva u ovom poslu, neće imati monopol na izdavanje elektronskih sertifikata. Postoji mogućnost da i druge, privatne ili državne ustanove postanu kvalifikovana sertifikaciona tela. Država će, naravno, zahtevati da se obezbedi to da se prepoznaju sertifikati jednog i drugog sistema.


Preduslov za E-upravu

Primena kvalifikovanih elektronskih sertifikovanih potpisa biće višestruka, počev od toga da će građani sa elektronskim sertifikatom moći da koriste neke proste aplikacije. Moći će, na primer, da elektronski potpišu neki dokument, bez obzira da li je reč o dokumentu u wordu, pauer pointu ili nekom drugom formatu. Moćiće, takođe, da potpišu i svoj e-mail, koji će tako dobiti „snagu“ dokumenta.

Sve skupa to znači da će korišćenjem potpisa koji ima kvalifikovani elektronski sertifikat moći da se izbegne slanje dokumenata faksovima ili običnom poštom. Izbećiće se nepotrebna papirologija i ubrzati razmena ovih dokumenata.

- Prava korist za građane videće se kada elektronski sertifikat počne da se koristi u državnoj upravi i samoupravi, u nečemu što se zove E – uprava ili elektronska vlada. Za to je potrebno da se donese i Zakon o elektronskom dokumentu, koji će tačno propisati na koji način se elektronski razmenjuju dokumenta koja su do sada išla papirološki. U toj razmeni prva i poslednja, odnosno, početna i krajnja stavka je korišćenje sertifikata za slanje i primanje tih dokumenata. Ceo sistem će, praktično, biti osmišljen tako da se kroz odgovarajući informacioni posrednihk razmenjuju neka dokumenta. To, zapravo, znači da će građanin imati neko svoje elektronsko poštansko sanduče, poštanski inboks, koji će ličiti na sada postojeći e-mail, ali će pristup tom inboksu i čitanje dokumenata biti moguće samo sa smart karticom ili USB tokenom. Dakle, sistem će morati da bude siguran ko mu je pristupio – kaže Jovanović.

Sledeći korak je, prema Jovanovićevim rečima, to da država stimuliše i državnu upravu i lokalnu samoupravu da razvijaju programe koji će koristiti elektronske sertifikate. Da, na primer, opštine izdaju uverenja o državljanstvu ili izvode iz matične knjige rođenih - elektronski. Da, kada građanin elektronski pristupi nekom sajtu, da se zna ko je to, jer ste se elektronski sertifikovanim potpisom identifikovali, i da vam izdaju traženi dokument. Moćiće, takođe, da se elektronski sertifikat koristiti i za razna plaćanja elektronskim putem.

Na ovaj način država će sa građanima moći da razmenjuje i razna druga dokementa, poreska rešenja, rešenja u sudskom i upravnom postupku...

- Tu je bitno reći da će korišćenje tog sistema biti dobrovoljno, da ne zadire u privatnost. Građanin će najpre potpisati pristanak da sa državnom upravom, lokalnom samoupravom ili nekim drugim državnim organima elektronski razmenjuje dokumenta. Ako žele građani će moći i dalje u klasičnim plavim kovertama da dobijaju dokumenta – objašnjava Jovanović.

Elektronski sertifikat će pomoći državi da reguliše razne registre koji su do sada manje ili više bili neuređeni. Moćiće da se urede birački spiskovi, penzioni i PIO fond, takođe, a sam građanin će moći da pristupi određenom fondu i da, na primer, vidi kolika će mu biti penzija. Primena u zdravstvu će pomoći da se razvije informacioni sistem, što znači da više neće biti klasične papirne knjižice i kilometarskog pisanja recepata već će neko ko je bolestan kod svog lekara da se identifikuje svojom smart karticom ili USB tokenom. Ovim elektronskim sertifikatom potom će i apotekari moći da imaju uvid u, naravno, elektronski zdravstveni karton i to koji su mu lekovi potrebni.

Osim što će pomoći lekaru i bolesniku u međusobnoj komunikaciji, elektronski sertifikat će pomoći i samoj državi da prati zdravlje stanovništva, koje bolesti su u ekspanziji, da spreči zloupotrebe kod izdavanja lekova... Sve to će biti moguće jer će odgovarajuće državne institucije imati jasan uvid u određene podatke.

Građanima će elektronski sertifikat pomoći kada podnose određene zahteve, za građevinsku dozvolu, na primer. A, istovremeno će se smanjiti i mogućnost za korupciju jer će sve biti transparentno i podložno kontroli.

- Da bi se to desilo potrebno je da država stimuliše sve koji učestvuju, da naprave programe i aplikacije za korišćenje elektronskih sertifikata. Naravno, PTT će paralelno sa izdavanjem smart kartica izdavati i čitač, da one mogu da se koriste - napominje Jovanović.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...