Budući naftaši – akademci sa Gubkina oduševljeni Srbijom

BM

Studenti moskovskog Univerziteta Gubkin za naftu i gas su od 13. do 18. aprila, kao gosti NIS-a obilazili Srbiju, ali se upoznali i sa proizvodnim procesima u srpskoj naftnoj kompaniji, čiji je većinski vlasnik Gaspromnjeft. Moje kolege su jednoglasne u oceni da im je poseta Srbiji i NIS-u bila od velike koristi za dalji nastavak studija, kaže Andrija Avramović, student ovog uglednog Univerziteta, koji je prošle godine proglašen za najboljeg stranog studenta u Ruskoj Federaciji.

Srbija je ovih dana ugostila grupu studenata prestižnog moskovskog Univerziteta za naftu i gas Gubkin. Inicijator posete bio je Andrija Avramović, student ovog uglednog Univerziteta, koji je prošle godine proglašen za najboljeg stranog studenta u Ruskoj Federaciji. Budući da na Gubkinu studira kao stipendista Naftne industrije Srbije, Avramović je svojim kolegama želeo da prezentuje kompaniju u kojoj će raditi nakon okončanja školovanja, ali i da ih upozna sa srpskom tradicijom.

Studenti sa Gubkina, koji su boravili u Srbiji od 13. do 18. aprila jednoglasni su u oceni da im je poseta Srbiji i NIS-u bila od velike koristi za dalji nastavak studija.

„Ova poseta Srbiji organizovana je ne samo na moju i inicijativu NIS-a već i na inicijativu mojih kolega iz studentske sekcije Društva naftnih inženjera sa Gubkina. Svake godine organizujemo posetu različitim kompanijama. Bili smo u Austriji, Nemačkoj, Mađarskoj, Vijetnamu, Azerbejdžanu, Norveškoj, Kazahstanu i meni je veoma drago što su Srbija i kompanija NIS ušli u ovaj program posete i što moje kolege sa Univerziteta imaju priliku da posete ovu kompaniju“, rekao je Avramović.

Ovaj mladi stipendista NIS-a, poreklom iz Kraljeva, sa ponosom ističe da mu je želja bila da svojim kolegama pored stručnog sadržaja, predstavi i zemlju iz koje dolazi.

„Kao Srbin koji studira u Moskvi želeo sam da mojim kolegama iz studentske sekcije sa univerziteta pokažem svoju zemlju i jednu zanimljivu kompaniju – poput NIS-a. Veliko je zadovoljstvo kada od kolega koji prvi put vide nešto, a pritom je naše, srpsko, čujete kako se njima to sviđa. A dopali su im se i Beograd, Novi Sad, Vojvodina“, nabraja Avramović navodeći da su njgove kolege sa Gubkina imale priliku da vide i jug Srbije.

NIS-Gubkin

Kroz ekskurzije na Taru, Zlatibor, Mokru goru... ovi studenti su imali priliku da steknu celokupnu sliku o Srbiji. A njihov kolega Avramović potrudio se da ih upozna i sa srpskom kuhinjom, tradicijom, lepotom srpske prirode...

Pored turističkog dela poseta Srbiji je bila i prilika da mladi ruski akademci upoznaju i sa poslovnim aktivnostima Naftne industrije Srbije. Na kraju posete oni su boravili i u Rafineriji nafte u Pančevu, kako bi se upoznali sa procesom prerade nafte.

Poredeći NIS sa drugim kompanijama, koje je imao priliku da poseti u Rusiji, Danil Remezov, student treće godine na fakultetu informacionih tehnologija i automatizacije procesa na Gubkinu ističe da je impresioniran izuzetnim pristupom organizaciji tehnološkog procesa koji je imao priliku da vidi u Pančevu.

„Kao nekome kome nije bliska tehnologija razrade i geologije nafte i gasa, ova tura pomogla mi je da generalno razumem tehnološke procese. Ovako zanimljiv i organizovan pristup nisam mogao nigde da vidim. Veliki je plus da ja kao student na jednom mestu mogu da vidim sve tehnološke procese, proizvodnje i prerade nafte i gasa, tako da mogu da vidim šta se meni više sviđa“, navodi Remezov, koji će svoj profesionalni put nakon završenih studija nastaviti u transportnoj kompaniji u Rusiji.

I Jelizaveta Butenko, studentkinja druge godina na hemijskom smeru na Gubkin univerzitetu ne krije značaj posete Rafineriji nafte Pančevo za njeno buduće obrazovanje.

„Ja sam hemičar, i prirodno je da je na mene najveći utisak ostavila Rafinerija nafte Pančevo. Oduševili su me, pre svega ljudi, naravno i sam doček nas studenata, ali i kako je organizovana cela kompanija - svi procesi u njoj“,  Ovo je moj prvi put da sam u poseti nekoj rafineriji i želela sam baš da vidim kako sve to funkcioniše, u realnosti“, objašnjava Butenko.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...