Evropska komisija sprema strateška i sistemska rešenja za Fejsbuk

M. Lazarević

Korisnici mreže moraju imati pod svojom kontrolom podatke na svom profilu, ističe evrokomesarka za pravdu Vera Jourova. Taj problem je, inače, otvoren još od 2015. kada je Evropski sud prihvatio tužbu jednog građanina EU na postupanje Fejsbuka s ličnim podacima korisnika

Posle skandala sa privatnim podacima na mrežama, kao što je Fejsbuk, Evropska komisija predložiće zemljama-članicama EU sistemsko i strateško rešenje problema, istakla je u intervjuu češkoj agenciji ČTK evrokomesarka za pravdu i zašitu potrošača Vera Jourova, inače, Čehinja. Ona se, zbog nedavnog skandala sa zloupotrebom podataka oko 87 miliona korisnika Fejsbuka, obratila pismom izvršnoj šefici kompanije Šeril (Sheryl) Sandberg, od koje odgovor očekuje u nekoliko narednih dana. 

"To nam se zaista obilo o glavu. Istovremeno je to to lekcija za sve", istakla je ona povodom ova afere.

jourova-vera-ek-

Vera Jourova, evrokomesarka zadužena za pravdu, potrošače i ravnopravnost polova

Zbivanja oko Fejsbuka imaju, po njenim rečima, dva nivoa. Prvi je skandal sa zloupotrebom  podataka  za oko 87 miliona korisnika od strane kompanije Kembridž analitika (Cambridge Analytica), tu stvar istražuju američka Federalna komisija za trgovinu (FCA) ali i vlasti u Nemačkoj. Prema Jourovoj, radi se o nekoliko miliona korisnika u Evropi. Iz V. Britanije je saopšteno da su u pitanju podaci za oko dva milioma tamošnjih građana.

Sam Fejsbuk je, inače, juče javno priznao da je moguće da faktički u tuđi i neovlašćeni posed dođu podaci za svih preko dve milijarde korisnika ove, inače, najveće društvene mreže.

Jourova je napomenula da je kompanija Marka Zakerberga  (Zuckerberg) odlučila da primeni, na sve korisnike ove mreže u svetu, nova evropska pravila o zašititi građana. Ova nova evropska uredba, koja je skraćeno označena kao GDPR, počeće da važi od početka maja.

vera-jourova-siril-sandberg-fejs

Vera Jourova i Šeril Sandberg na sastanku 23. januara 2018. u Briselu

"Ukoliko se hoće da se spreči to što se dogodilo, mora čitav taj biznis da bude zasnovan na tome da svaki čovek-korisnik daje saglasnost u vezi podataka o sebi i tačno zna s čime se saglasio", istakla je evrokomesarka Jourova. Ukoliko Fejsbuk skuplja i treba podatke o korisnicima za neku svrhu za koju nema saglasnost, uključujući i predaju trećoj strani, on za to u svakom konkretnom slučaju mora da ima izričitu saglasnost korisnika. Ljudi moraju imati pod svojom kontrolom kome su podaci poslati i zašto", bila je sasvim određena Jourova. Ovu stvar ona smatra za širi društveni problem koji se ne tiče samo jedne firme.

"Mislim da se možda sve to događa, možda u nekoj manjoj meri često, u celom onlajn svetu i na drugim mestima", dodala je ona.

Jourova je, inače, već pregovarala s nadležnim vlastima SAD o postupanju s podacima građana EU na američkim serverima pošto je prethodni dogovor poništio još 2015. Evropski sud, prihvatajući tužbu Austrijanca Maksa Šremsa (Max Shrems) prema kojoj upravo Fejsbuk ne poštuje niti štiti na odgovarajući način privatnost svojih korisnika. 

EU bi, prema evrokomesarki, morala zauzeti jasan stav prema ovoj stvari i razvoju događaja i promišljeno koordinirati sve što se događa u vezi zaštite podataka. U Evropskoj komisiji se već radi na analizi da li su u zbivanjima oko Fejsbuka i kompanije Kembridž analitika bile kršene odredbe o pravima potrošača na zaštitu privatnosti kao i da li se radilo o smišljenoj reklami s ciljem dovođenja u zabludu, nefer trgovačkoj praksi ili nefer trgovinskim uslovima.   


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...