EPS ispunjava zaostale obaveze prema Kladovčanima

BM

Dogovorena saradnja EPS i opštine Kladovo na ispunjavanju svih preostalih obaveza prema građanima koji su ostali bez zemljišta i kuća prilikom izgradnje hidroelektrane Đerdap 2 pre skoro četiri decenije.

Opština Kladovo i Elektroprivreda Srbije postigle su dogovor da se uskoro potpiše krovni sporazum kojim bi se definisalo ispunjavanje svih preostalih obaveza prema građanima koji su ostali bez zemljišta i kuća prilikom izgradnje hidroelektrane Đerdap 2. Deo radova bi bio obavljen 2018. godine, a do kraja 2019. godine treba da budu urađeni svi projekti.

“Dogovorom stavljamo tačku na sve obaveze koje EPS ima prema opštini Kladovo i građanima devet mesnih zajednica. Veoma sam zadovoljan što smo posle 38 godina došli do rešenja o prebacivanju obaveza sa ogranka HE Đerdap na EPS. Zahvaljujem Miloradu Grčiću, v. d. direktora JP EPS, što smo uspostavili saradnju i što ima sluha i razumevanja za probleme koje su imali građani opštine Kladovo i kako da sve te probleme rešimo do kraja 2019. godine”, rekao je Radisav Čučulanović, predsednik opštine Kladovo posle sastanka sa Grčićem.

Predviđeno je da stručna komisija uradi procenu obaveza koje ima EPS i da se zatim u finansijskom planu kompanije predvide sredstva za rešenje svih spornih pitanja, od zemljišta, do izgradnje vodovodnih i kanalizacionih sistema. Vrednost tih investicija znaće se kada komisija završi procenu.

Čučulanović je podsetio da je su obaveze nastale 1979. godine i da se tek u poslednjih pet-šest godina ispunjavaju na primereniji način.

“Za opštinu Kladovo radi se o značajnim sredstvima, imajući u vidu da je godišnji budžet opštine oko 700 miliona dinara. Ovaj dogovor doprineće da se reše egzistencijalna pitanja velikog broja građana, koji su izgradnjom hidrocentrale ostali bez zemljišta, a bavili su se poljoprivredom. Pre izgradnje elektrane u opštini Kladovo 68 odsto stanovništva bili su poljoprivrednici, a nakon izgradnje ostalo ih je 52 odsto”, naglasio je Čučulanović.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...