NIS u razvoj zaposlenih uložio 290 miliona dinara

BM

I u našoj zemlji kompanije počinju sve više da posvećuju pažnje razvoju svojih zaposlenih, a jedan od pionira je kompanija NIS, koja je na rang listi Inforstuda rangirana kao drugi najpoželjniji poslodavac u Srbiji. NIS pored razvoja talenata sve veću pažnju posvećuje ulaganju u svoje zaposlene.

U Srbiji kompanije počinju sve više da posvećuju pažnje razvoju svojih zaposlenih, a jedan od pionira je kompanija NIS. NIS je na rang listi Inforstuda rangiran kao drugi najpoželjniji poslodavac u našoj zemlji, a Vladan Buha, direktor Sektora za trening i razvoj NIS-a je u intervjuu za magazin Controlling izneo zanimljive podatke o savrmenoj HR praksi, kako globalno, tako i u kompaniji NIS.

Govoreći o tome koliko je dobra HR politika važna za uspeh jedne kompanije, da li je profil zaposlenih važan za uspeh radne organizacije i koliko su isprepletani interesi korporacija sa ličnim željama i ciljevima stručnog kadra Buha kaže da je nezavisno istraživanje pokazalo da je NIS jedan od najpoželjnijih poslodavca u Srbiji, upravo zahvaljujući  velikoj pažnji koju ova kompanija posvećuje privlačenju i selekciji najboljih kandidata, a zatim i njihovom zadržavanju u kompaniji. Kako bi bolje razumeo vrednosti i motivaciju mladih NIS je u saradnji sa Centrom za razvoj karijere sproveo niz radionica u rektoratu Univerziteta u Beogradu na temu Upravljanje karijerom, a s druge strane objasnili su mladima kako u stvarnosti izgleda graditi karijeru u multinacionalnim korporacijama.  Sa namerom da mlade i talentovane stručnjake upozna sa kompanijom. NIS  je uveo program Studentska praksa, namenjen studentima završnih godina osnovnih i master studija, kao i program NIS šansa, koji podrazumeva zapošljavanje mladih sa završenim fakultetom i bez radnog iskustva, kroz koji je u kompaniji zaposleno gotovo 700 mladih stručnjaka.

NIS-vladan-buha

„Rezultati, veštine i procena potencijala zaposlenog su osnovni parametri na osnovu kojih se određuju talenti na koje kompanija najviše računa u budućnosti. Kompanije periodično realizuju proces procene kompetencija i rezultata zaposlenih, na osnovu čega se gradi “talent pool” za ključne pozicije, obezbeđuje struktuiran feedback svakom zaposlenom i definišu dalje razvojne aktivnosti. Naravno, jako su važne i neke teže merljive kategorije, kao sto su strast i motivacija, a koje utiču na generisanje novih ideja i spremnost za preuzimanje kompleksnih uloga. Za kontinuitet poslovanja neophodan je konstantan priliv talenata koji obezbeđuju da kompanija  ostvaruje izvanredne rezultate“, izjavio je Vladan Buha.

Zaključeno je da NIS, kreiranjem ambijenta u kojem zaposleni mogu da ostvare svoj pun potencijal, kao i kroz sistem kontinuiranog razvoja i materijalnog i nematerijalnog nagradjivanja, stvorio pravu platformu za usavršavanje I napredak zaposlenih. U toku prošle godine NIS je u razvoj zaposlenih i saradnju sa domaćim i inostranim obrazovnim i profesionalnim institucijama investirao više od 290 miliona dinara i održano je više od 2.000 obuka.

Današnji trend u razvoju zaposlenih je kombinacija različitih metodologija učenja (Blended Learning Approach).

„U praksi, zaposlenima se omogućava razvoj kroz radionice, on line obuke, in class obuke, biznis simulacije, poslovne akademije, rotacije, kao I kroz programe mentorstva i koučinga. Na ovaj način razvojne aktivnosti daju značajno bolje rezultate, a ujedno su i prilagođene stvarnim potrebama zaposlenih.“  kaže Vladan Buha.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...