Bezbednost na prvom mestu

J.P.

Visoki standardi bezbednosti na radu i održivo upravljanje životnom sredinom su među strateškim ciljevima kompanije a najbolje prakse iz tih oblasti nastojimo da prenesemo na svoje poslovne partnere, poručili su predstavnici NIS-a sa Foruma izvođača, koji je ova kompanija organizovala devetu godinu zaredom.

Poštovanje visokih standarda bezbednosti na radu za sve zaposlene i poslovne partnere, zaštita životne okoline u radnim procesima, razmena iskustava između poslovnih partnera i promocija dobrih biznis praksi bile su dominantne teme NIS-ovog prošlonedeljnog Foruma izvođača.

Kao kompanija koja ozbiljno shvata bezbednost i svojih zaposlenih i svojih partnera, izvođača NIS je na devetom po redu HSE Forumu izvođača (7. aprila) u Novom Sadu okupio oko 200 predstavnika iz 95 kompanija iz Srbije, koje su inače najveći izvođači radova u NIS-u, saopšteno je iz NIS-a.

Visoki standardi bezbednosti na radu i održivo upravljanje životnom sredinom su među strateškim ciljevima kompanije a najbolje prakse iz tih oblasti nastojimo da prenesemo na svoje poslovne partnere, poručili su predstavnici NIS-a na otvaranju manifestacije.

Takav pristup od velikog je značaja za domaću privredu, posebno kada se ima u vidu broj kompanija koje su izvođači radova u NIS-u, a koje pre angažovanja moraju da ispune visoke standarde te kompanije u segmentima bezbednosti na radu i zaštiti prirode. Naime, na skupu je rečeno i da je jedan od osnovnih ciljeva NIS-a da u radnim procesima bude dostignut takozvani nulti rizik u radnim procesima za zaposlene, izvođače i treća lica. Uz negovanje otvorenih i partnerskih odnosa NIS posebnu pažnju posvećuje upravljanju izvođačima sa aspekta HSE-a (Health, Safety, Environment) primenom propisanih procedura utemeljenih na dobroj svetskoj praksi. Na taj način se ujedno i dobre poslovne prakse šire među domaćim privrednim subjektima, od čega koristi ima cela društvena zajednica, navedeno je u saopštenju NIS-a.

U okviru Foruma u Novom Sadu takođe su održana dva okrugla stola na teme podizanja kompetencija i motivacije izvođača i podizvođača radova u NIS-u. Ovo je bila prilika da predstavnici NIS-a i izvođači radova iz raznih grana industrije – od mašinsko-montažnih radova do građevinske industrije i saobraćaja, kroz otvoreni dijalog, razmene iskustva, predstave rezultate i nove ideje za poboljšanje bezbednosne kulture.

„Uvođenje viših standarda, pravilnika, zakona o zaštiti životne sredine i bezbednosti na radu generalno je dobro za nas kao društvo u celini, a ne samo kada je reč o kompanijama“, rekao je Dušan Maksimović iz Simensa, napominjući da su ovakvi skupovi veoma korisni, jer je jačanje svesti o značaju podizanja standarda bezbednosti na radu od velikog značaja za domaću privredu.

Maksimović je, takođe, istakao da se u Simensu i NIS-u poštuju visoki međunarodni standardi iz te oblasti.

Komentarišući da su skupovi poput NIS-ovog Foruma izvođača posebno značajni sa aspekta razmene iskustava sa kolegama Dragiša Kovačević iz beogradske Termike je zaključio da je potrebno jačati svest da je pri izvođenju radova „bezbednost na prvom mestu“.

„Ovde čujemo raznorazna iskustva i to nam koristi u daljem radu. Kad se to implementira u praksu onda sigurno dovodi do poboljšanja bezbednosti, do smanjenja rizika“, rekao je Kovačević.

Pored okruglih stolova i razmene iskustava, pažnju učesnika ovogodišnjeg Foruma izvođača NIS-a privukla je i izložba lične zaštitne opreme na kojoj je predstavljena savremena oprema dobavljača iz Srbije i Rusije namenjena bezbednom radu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...