Jednokratni telefoni protiv američke špijunaže

M.L.

Po povratku iz inostranstva ti se mobilni telefoni jednostavno uništavaju

Po izbijanju afera sa američkim prisluškivanjem nemačkih političara Nemci su izgubili strpljenje da se oko toga svađaju s Amerikancima pa su počeli da postupaju sasvim pragmatično. Ukratko, članovi nemačke vlade i drugi visoki državni funkcioneri nose sa sobom, prilikom putovanja u posete Sjedinjenim Državama, mobilne telefone za jednokratnu upotrebu, koji se po povratku u zemlju uništavaju.

„Savezni ured za bezbednost informacionih tehnika (BSI) upozorio je još pre deset godina, cirkularnim pismom, ministre, njihove zamenike i pomoćnike, kao i druge visoke državne funkcionere da prilikom poseta inostranstvu ne nose svoje privatne mobile“, podseća ovim povodom nemački časopis Špigl (Der Spiegel). Posebno je važno da se odreknu korišćenja tih svojih mobila prilikom važnih, poverljivih razgovora. To potkrepljuje pretpostavke da se na telefonima tajno instališe špijunažni softver koji potom omogućuje da se prisluškuju razgovori preko njih. Zato je najbolje, ne samo na putovanja u SAD, nositi nove, nekorišćene telefone.

Ta uputstva potvrdila su svoju punu opravdanost posle otkrića da je američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) priluškivala mobilne telefone nemačkih kancelara - od Helmuta Kola (Kohl) do Angele Merkel, ali i niz ministara, diplomata, bankara, industrijlaca, čak ukupno vise stotina hiljada Nemaca.

„Kupovina mobilnih, za jednokratnu upotrebu naglo je porasla ne samo na putovanjima za Kinu ili Rusiju, nego i za Britaniju, a u SAD bukvalno svi nose nove mobilne“, tvrdi ovaj list pozivajući se na izvore iz bezbednosnih struktura.

A list Zidojče cajtung (Suddeutsche Zeitung) tvrdi, pozivajući se na Vikiliks, da postoji spisak od 50 telefonskih brojeva ljudi iz najbliže okoline nemačke kancelarke koji su su bili prisluškivani. Među njima su telefoni šefa kabineta kancealrke Peter Altmajer (Altmeier) i njegovog prethodnika  Ronalda Pofalija (Pofally), šefa kluba poslanika CDU/CSU Volkera Kaudera, Klausa Ditera Fricea (Dieter Fritshe), državnog sekratara za koordinaciju tajnih službi....

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...