Posle Fajnešnel tajmsa i Ekonomist menja vlasnika

ML

I druga legenda ekonomske žurnalistike menja vlasnika. Kad s globalnom ekonomijom u svetu ne stoji dobro i sve manje je jasno u kom pravcu ona ide, po klasičnom scenariju prvi stradaju - donosioci loših vesti i prognoza
(ilustracija, naslovne strane magazina Ekonomist)

Britanska izdavačka kuća Pirsons (The Pearson s) pregovara o prodaji divizije ekonomske žurnalisatike Ekonomist grup (The Economist Group) koja izdaje legendarni, veoma uticajni, ekonomski nedeljnik  Ekonomist (The Economist). Nudi se na prodaju prodaju udeo od 50 posto.

Prethodno je, sredinom prosle sedmice, Pirsons potvrdio da će prodati drugu svoju izdvačku perlu - list Fajnešnel tajms (The Financial Times) japanskoj medijskoj grupaciji Nikei (Nikkei).

ekonomist zgrada london

Zgrada u kojoj su magazin Ekonomist i sedište Ekonomist grupe u Londonu

„Potvrđujemo da pregovaramo o potencijalnoj prodaji našeg udela od jedne polovine u Ekonomist grup, mada nije sasvim sigurno da li će ti pregovori dovesti do transakcije“, saopštio je sinoć ovaj izdavač. Mgućnost da se proda Ekonomist, čiji su suvlasnici mnoge bogate porodice kao i zaposleni u firmi, Rojters je nagovestio još tokom proteklog vikenda.

Udeo od 50 posto u Ekonomistu se procenjuje na 400 miliona funti. Potencijalni kupci bi mogli biti drugi akcionari firme, kao što su kompanije Šreder (Schroeder), Rotšild (Rotschild), Kadberi (Cadbury).

Neke komentatore je gotovo istovremena prodaja dva lidera svetske ekonomske žurnalistike navela na razimišljanje o paraleli sa sve težom i neizvesnijom situacijom u kojoj se nalazi globalna ekonomija. A na to, posebno na odsustvo ideja kako da se sredi stanje i ubrza razvoj svetske ekonnomije, ova dva lista su stalno upozoravala u poslednje vreme... 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...