Moskovski metro slavi 80-godišnjicu

M. Lazarević

Jedna od glavnih dika socijalističkog planiranja i tehnlogije i danas izaziva divljenje, a posle tokijskog preveze najviše putnika godišnje (2,5 milijarde)
(foto, Moskovski metro, stanica Tretjakovska galerija)

Pre 80 godina ruska, tadašnja sovjetska, metropola Moskva postala je deseti po redu grad na svetu koji ima metro. Prva linija u dužini od 11,2 kilometara, sa 13 stanica, puštena je u saobraćaj 15. maja 1935. Bila je to, kako se onda govorilo (i slavilo), velika pobeda i ponos socijalističkog graditeljstva. Sada moskovski metro ima 12 linija u ukupnoj dužini od 327,5 kilometara, sa 196 stanica.

Posle tokijskog metroa, moskovski ima najveći kapacitet – godišnje preveze oko 2,5 milijarde putnika. Godinama je bio na glasu kao najbolji ili jedinstven po mnogo čemu – od tačnosti, funkcionalnosti i brzine pa do izgleda stanica, i danas važi kao tutristička atrakcija.

moskva metro komsomolskaja

Stanica Komsomolskaja

Moskovski metro je počeo da se gradi 30-ih godina prošlog stoleća pošto je u došlo do saobraćajnog kolapsa u gradu, preplavljenom milionima izbeglica zbog gladi na selu koje se našlo na udaru kolektivizacije. Centralni komitet KP SSSR je zbog toga bio prinuđen da pod hitno donese odluku i počne gradnju metroa.

I sada je metro kičma javnog prevoza Moskve, njime putuje skoro tri petine svih putnika moskovskog gradskog saobraćaja. Osim toga, ovaj metro je i muzej svoje vrste. Posebno su stanice iz 30-ih i 50-ih godina zanimljive kao najekspresivnija ekspozicija socijalističkog realizma. Prostorije su obložene dekorativnim kamenjem raznih boja (granit, mermer...) sa mozaicima i reljefima na temu izgradnje socijalizma. Poslednjih godina ovaj metro je postao poprište nekoliko terorističkih  napada koje su dovele do više desetina žrtava.

moskva-metro-kijevskaja-2

Stanica Kijevskaja

U nekadašnjem SSSR-u još četiri grada su dobila  metro – Petrograd, Kijev, Tbilisi i Baku. Danas metro imaju i drugi gradovi u postsovjetskim zemljama, na primer, Minsk (Belorusija) i  Alma Ata (Kazahstan). Svi oni, kao i drugi sistemi podezemnih železnica u nekadašnjem sovjetskom lageru, koristili su iskutva ili kao uzor i inspiraciju imali moskovski metro. 

Metro danas imaju 195 gradova sveta, najstariji je londonski u kome je prva linija otvorena 1863. Tek 1892, otvoren je drugi metro na svetu – u američkom Čikagu. Treći metro na svetu – budimpeštanski, pušten je u rad 1893. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...