Uskoro dogovor o gasovodu sa Zapada za Balkan?

M. L.

Slovačka firma Eustrim najavljuje da će uskoro potpisati memorandum s partnerima iz Rumunije i Bugarske o gasovodu, zvanom Istring, kojima bi se sa Zapada traansportovao gas za Balkan
(foto, Tomaš Mareček, šef Eustrima iz Slovačke)

Planovi slovačkog tranzitera plina Eustrim (Eustream) da poveže mrežu, odnosno sagradi novi gasovod kojim bi se omogućio transport gasa sa Zapada, preko Ukrajine, na Balkan sve su bliži realizaciji. Šef ove firme Tomaš Mareček najavljuje da će veoma brzo biti potpisani memorandumi o razumevanju s rumunskim i bugarskim partnerima u ovom projektu koji bi, bar delimično, mogao da bude jevtina i brza zamena za Južni tok.  

“Očekujemo da ćemo u roku od najviše dve sedmice potpisati memorandume o razumevanju s Rumunima i Bugarima”, izjavio je Mareček Rojtersu tokom Evropske konferencije o gasu u Beču.

Eustrim je glavni inicijator projekta u kome će kao akcionari učestovati i drugi partneri. Rezultat toga bi bilo zajedničke preduzeće sa nekoliko međunarodnih firmi.

“Svakako ćemo o tome razgovarati i s firmom OMV, a razgovore smo već imali s firmom Gaz d Frans (Gaz de France). U planu su i razgovori s “velikim igračima” iz Nemačke”, kazao je Marček.

Prema procenama, troškovi gradnje ovog gasovoda bi iznosili između 750 miliona i 1,2 milijarde evra, u zavisnosti od izbora finalne trase. U pitanju su relativno mali troškovi jer se dobrim delom radi o povezivanju već postojeće mreže, a ne samo o gradnji novog gasovoda.

Eustrim upravlja tranzitnom mrežom gasovoda kroz Slovačku s glavnim zadatkom da transportuje plin u Slovačku i odatle na evropska tržišta. Od 1972. do sada Eustrim je transportovao više od 2,2 biliona metra kubnih gasa. Eustrim je vlasnik i upravlja transportnim sistemom pod visokim pritiskom koji se sastoji do četiri do pet paralelnih cevi u ukupnoj dužini od 2.255 kilometara i četiri kompresorske stanice ukupne snage od preko 600 megavata. Stoprocentni vlasnik firme je SPP Infrastrcure, u kojoj udeo od 51 posto ima firma Slovačka gasna industrija, u većinskom vlasništvu države, dok 49 posto akcija drži češka energetska grupacija EPH. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...