Bugari i Rumuni podržali slovački projekt Istring

M. Lazarević

Ovaj gasovod, kojim bi se Balkan spojio sa Slovačkom, prema mišljenju tri strane, mogao bi biti dobra zamena za Južni tok

Slovačka firma Eustrim (Eustream), koja upravlja međunarodnim tranzitnim gasovodima u Slovačkoj, dobila je na pregovorima u Sofiji podršku bugarskih i rumunskih partnera za realizaciju projekta Istring (Eastring). Ovaj plinovod, složila su se sva tri partnera, mogao bi biti dobra zamena za Južni tok od koga je odustala Rusija.

Bugarska državna kompanija Bulgariatransgaz i rumunski državni transporter plina Transgaz podržali su projekat Istring kojim bi se Slovačka spojila sa Balkanom u Velikim Kapušanima na slovačko-ukrajinskoj granici.

istring mapa

“Predstavnici tri kompanije su se složili da gasovod Istring može izrazito pomoći da se diverzifikuju trase transporta gasa u zemlje Balkana uz maksimalno korišćenje već postojeće infrastrukture u partnerskim zemljama”, saopšteno je iz Eustrima.

Spajanje slovačke mreže sa Balkanom bi omogućilo da se u srednju Evropu doprema plin iz Azerbejdžana, severne Afrike ili iz balkanskih terminala tečnog gasa. Prema informacijama, koje je još ranije objavio Volstrit džornal (The Wall Street  Jouunal), Eustrim namerava da u najskorijem roku otpočne pregovore o isporukama gasa sa austrijskom firmom OMV i francuskim GdF, kao i s Evropskom komisijom.

eastring mapa 4

Evropskoj uniji je, nesumnjivo, potreban novi projekat kojim bi se povećala diverzifikacija gasovodnog napajanja evropskog prostora. Rusija je, kao što je poznato, početkom prošlog meseca saopštila da odustaje od planirane gradnje gasovoda Južni tok (South stream) koji je trebalo da dovodi plin u srednju Evropu, zaobilazeći Ukrajinu preko Crnog mora i Bugarske.

Zasad još nije precizirano da li bi se Slovačka spojila s balkanskiom gasovodima preko Mađarske ili Ukrajine. Projektovani kapacitet Istringa dostiže 20 milijardi kubika gasa godišnje u oba smera. Spajanje sistema bi zahtevalo do 600 kilometara novih cevi i, prema preliminarnim računicama Eustrima, koštalo bi oko 750 miliona evra.

Tri pomenuta partnera sastaće se tokom ovog meseca još dva puta, u Sofiji i Bukureštu. Ako bi se sporazum postigao posle ovih dogovora, gas bi kroz cevi Istringa mogao početi da teče već 2018. godine.

Kontrolu nad firmom Eustrim ima od 2012. češka firma EPH, u vlasništvu češkog milijardera Daniela Kretinskog (Kretinsky) koja ju je dobila s kupovinom udela od 49 procenta u Slovačkoj plinskoj industriji (SPP).


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...