Uskoro u radu gasovod između Mađarske i Slovačke

M. Lazarević, Prag

Ovim gasovodom Mađarska se povezuje sa zapadnoevropskom gasnom mrežom (s njom i Srbija)

Nova gasovovodna veza između Mađarske i Slovačke mogla bi da uđe u komercijalnu eksplotaciju do kraja ovog meseca, izjavio je mađarski državni sekretar za eneregitiku Andraš Aradski (Andras Aradszki) dnevniku Napis gazdasagi.

On je, kako prenosi Rojters, dodao da je Mađarska već poslala sve potrebne dokumente za dobijanje dozvole EU za početak rada novog gasovoda. Ovaj gasovod je isplaniran i sagrađen posle velikih problema koje su ove dve zemlje, kao i druge evropske države koje ruski gas dobijaju preko Ukrajine, imale sa snabdevanjem gasom početkom 2009. zbog trgovinskih sporova između Rusije i Ukrajine. 

gas-slovak-madjar

Puštanje u komercijalnu eksploataciju ovog gasovoda između dve zemlje bilo je planirano za početak Nove godine. Slovačka firma Eustrim (Eustream), koja upravlja istoimenim tranzitnim gasovodom kroz Slovačku je, međutim, krajem prošle godine saopštila da zbog tehničkih problema u mađarskoj kompresorskoj stanici neće moći verovatno da bude ispunjen ni naknadno utvrđeni novi rok – februar 2015. Da li je slovačka firma loše informisana ili je Mađarima uspelo da reše te tehničke probleme - nije toliko ni važno, ukoliko se logično pretpostavi da bi o tome Mađari morali da budu najbolje informisani.

Novim gasovodom, godšinjeg kapaciteta od pet milijardi kubnih metara plina, Mađarska dobija pristup zapadnoevropskoj gasovodnoj mreži. Slovačko-mađarska gasovodna veza je duga 111 kilometara, od čega je 92,1 kilometra na mađarskoj teritoriji. U gradnju ovog gasovoda investirano je 160 miliona evra, u čemu je EU učestvovala sa 30 miliona evra.

slovacka-madjarska-gas

Pošto je Srbija gasovodno povezana (samo) s Mađarskom, preko koje joj stiže gas iz Rusije, time će i ona dobiti vezu sa zapadnoevropskom gasnom mrežom. Ipak, kapacitet ovog gasovoda je, čini se, premali da bi se sa ovom vezom pravile neke dugoročnije kombinacije i računice povodom uvoza većih količina gasa preko zapadnoevropske mreže.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...