Mađarska vlada odustaje od poreza na internet

M.L.

Posle masovnih demonstracija mađarski premijer najavio da će se u januaru sprovesti „javna konsultacija“ o potrebi i smislu uvođenja ovog jedinstvenog poreza na svetu
(Oko sto hiljada Mađara protestovalo je u utorak 28. oktobra u Budimpešti protiv najave oporezivanje interneta u ovoj zemlji)

“Nismo komunisti, treba vladati zajedno s ljudima”, izjavio je jutros na mađarskom radiju premijer Viktor Orban, najavljući odustajanje od uvođenja poreza na internet, jedinstvenog u svetu. To se dogodilo pod pritiskom masovnih dmeonstracija što je indirektno priznao i sam Orban.

Uvođenje ovog poreza izazvalo je na sveopšte iznenađenje (koje se pretvorilo u zgražavanje) kada ga je pre desetak dana najavio ministar privrede Mihalji (Mihali) Varga. Porez nije izazvao otpor  samo velikih telekomunikacionih kompanija nego i dva velika protestna okupljanja više desetina hiljada građana u Budimpešti.

Ovim je premijer Orban, inače, sklon naglim, nestanradnim i svojevoljnim potezima, naljutio naročito apolitičnu mladež koja novi porez, zamišljen kao taksa na svaki gibabajt protoka internata, shvata kao atak na poslednju autonomnu sferu javnog i privatnog života u Mađarskoj.

Porez je, kako se tvrdi, “izmislio”, sam Orban koji je tim prihodima nameravao da pokrije povećanje plata vojnika i policajaca. Posle prvog talasa protesta vlada je donekle ustuknula i predložila da se utvrdi plafon plaćanja ovog poreza.  A sada, pošto je naišla na široki otpor javnosti konačno je izgleda i odstupila od ove ideje koja je, što opoziciji nije uspelo, mobilisala i ujedinila sve Orbanove protivnike.

Ovo pokazuje koliko veliku moć u svojim rukama ima Orban jer je predlog zakona već upućen u parlament gde bi, posle rasprave u nodborima, trebalo da bude usvojen 18 novembra.

Mađarski premijer je najavio da će u januaru iduće godine vlada organizovati široku javnu konsultaciju o “regulaciji interneta”.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...