Apple sve više koristi reciklirane materijale

Autor:   M.Ž.

Apple je samo par dana pre obeležavanja Dana planete Zemlje (22. april) objavio izvještaj o ekološkom napretku za prošlu godinu, iskoristivši to kao priliku da se zvanično pohvali ozbiljnim koracima koje preduzima u pogledu korišćenja recikliranog materijala. U kompaniji navode da je gotovo 20 odsto svih komponenti zastupljenih u njihovim proizvodima reciklirano. (Foto: Pixabay)

Apple, američka multinacionalna kompanija, koja još od osamdesetih godina prošlog veka zastupa filozofiju “zatvorenog kruga”, danas predstavlja jednu od retkih tehnoloških kompanija koja kontroliše kompletan ekosistem svojih proizvoda. To se odnosi na hardversku stranu, odnosno računare, smartfone i tablete, kao i softversku, što uključuje operativne sisteme i aplikacije za njih.

U startu kompjuterska kompanija i jedan od najvećih inovatora u računarskoj sferi, sada pravi iskorak na tržištu u pogledu usklađivanja poslovanja sa principima zelene ekonomije.

Apple sve više koristi reciklirane materijale
Apple planira da do 2025. u potpunosti izbaci plastiku iz upotrebe. (Foto: Pixabay)

U izveštaju ekološkog napretka za 2021. godinu, Apple je ukazao na mnoga svoja dostignuća.

Kompanija naime, uveliko ističe povećano korišćenje recikliranog materijala u svojim proizvodima, a sve sa svrhom da do 2030. godine, kroz poslovne aktivnosti koje sprovodi, u potpunosti prestane da emituje štetne emisije u atmosferu, odnosno ostvari ugljeničnu neutralnost.

U izveštaju se navodi da je gotovo 20 odsto svih materijala u Appleovim proizvodima reciklirano. Tako je, na primer, kompanija uvela korišćenje sertifikovanog recikliranog zlata čime je više nego udvostručila upotrebu recikliranog volframa, kobalta i ostalih retkih elemenata.

„Brzi tempo inovacija koje sprovodimo već pomaže našim timovima da sada aktuelne proizvode koriste za izgradnju sutrašnjice, a kako naš globalni lanac snabdevanja prelazi na čistu energiju, mi trasiramo put koji će slediti i druge kompanije“, rekla je Appleova potpredsednica za okolinu, planiranje i društvene inicijative, Liza Džekson u saopštenju objavljenom na sajtu kompanije.

Apple sve više koristi reciklirane materijale
Od tone iPhone komponenti, kroz reciklažu može da se povrati ista količina zlata i bakra koliko i iz 2.000 tona iskopane rude. (Foto: Pixabay)

Inovacije u reciklaži

Kompanija koja je praktično od pojavljivanja na tržištu bila jedan od najvećih inovatora, jer su se, na primer, prvi masovno proizvođeni kompjuterski miš, kao i vizuelni operativni sistem sa „ikonama” našli na Apple računaru, sada prednjači i u novinama u pogledu reciklaže, kao i nabavci materijala kako bi podstakao promene u celoj industriji.

Da bi pomogao partnerima u domenu reciklaže da prošire primenu ovog procesa na globalnom nivou, Apple sada ukazuje na najnoviju inovaciju u ovoj sferi. Reč je o mašini za recikliranje, nazvanoj Taz, koja koristi revolucionarni pristup za poboljšanje oporavka materijala od uobičajenog načina koji se koristi u reciklaži elektronike.

Uz primenu savremene tehnologije, Taz mašina odvaja magnete od audio modula, što pruža mogućnost za izdvajanje više retkih metala, koji se mogu ponovo upotrebiti.

Kompanija je takođe unapredila mogućnosti robota Dejzi konstruisanog za potrebe demontaže iPhone-a, što se primenjuje kod rastavljanja 23 modela tog mobilnog telefona, a uz to je ponudila i besplatnu licencu tog svog patenta drugim kompanijama i istraživačima.

Još jedan Appleov robot, Dejv, rastavlja Taptic motore, pomažući da se povrate vredni metali, kao što su volfram i legura čelika.

S tim u vezi, u kompanijskom izveštaju, objavljenom na čak 128 strana, navodi se da je 59 odsto aluminijuma koji je Apple isporučio u svojim proizvodima reciklirano.

Apple sve više koristi reciklirane materijale
Uz upotrebu isključivo obnovljivih ili recikliranih materijala, cilj je klimatska neutralnost do 2030.
(Foto: Pixabay)

Pored toga, kompanija je postigla i značajan napredak ka cilju da do 2025. godine eliminiše plastiku u svojoj ambalaži, jer je, kako se navodi, tokom prošle godine, od tog materijala bilo samo 4 odsto ambalaže.

U izveštaju se ipak ne precizira da li je cilj o smanjenju zastupljenosti plastike ujedno i razlog što uz svoje telefone Apple više ne isporučuje čak ni slušalice i punjač.

Kompanija takođe navodi da je zastupljenost recikliranog lima u proizvodnji uređaja sada već 30 odsto, kao i da novi iPhone, iPad, AirPods i Mac uređaji sadrže 100 odsto recikliranog lima u lemu svojih glavnih logičkih ploča.

Značajnija upotreba već korišćenih materijala za nove proizvode stvoriće uslove za manje rudarenja.

Od samo jedne metričke tone iPhone komponenti koje su rastavili Apple-ovi roboti za reciklažu, recikleri mogu da povrate količinu zlata i bakra koju bi kompanije obično izvukle iz 2.000 metričkih tona iskopanog kamena, navode u kompaniji.

Apple je takođe posvećen produžetku životnog veka svojih proizvoda. Kompanija je prošle godine poslala 12,2 miliona uređaja i dodatne opreme novim vlasnicima na ponovnu upotrebu, produžavajući im životni vek i smanjujući potrebu za budućim rudarenjem.

Na kraju, Apple još jednom ističe da namerava da koristi samo obnovljive ili reciklirane materijale u svojim proizvodima, što je cilj objavljen 2017. koji je odredio put kompanije u dizajnu i izvorima materijala.

Izvor: Apple


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...