Ambiciozni klimatski ciljevi Coca-Cola HBC

Autor:   BM

Kompanija Coca-Cola HBC saopštila je da će emisiju gasova s efektom staklene bašte svesti na neto nulu u celom lancu vrednosti do 2040. godine. Kroz postojeće ciljeve, kompanija će do kraja ove decenije smanjiti svoju emisiju gasova sa efektom staklene bašte za 25 odsto, a u narednoj dekadi za još 50 procenata. (Foto: Coca-Cola HBC)

Kako bi uticala na emisije treće strane, Coca-Cola HBC će nastaviti da proširuje saradnju sa svojim dobavljačima na ostvarenju zajedničkih ciljeva u ovoj oblasti. Ukoliko nije moguće u potpunosti eliminisati emisije, kompanija će obezbediti investicije u druge mere prevencije klimatskih promena.

Kako bi postigla ovaj ambiciozan cilj, Coca-Cola HBC se obavezala da će investirati 250 miliona evra u inicijative posvećene smanjenju emisije gasova do 2025. godine, kao i da će u potpunosti preći na obnovljive izvore električne energije u svim svojim operacijama, a da će stalnim inovacijama uticati na energetsku efikasnost.

Kompanija namerava i da osnaži cirkularnu ekonomiju u oblasti pakovanja kroz veću upotrebu PET ambalaže, ali i usvajanjem opcija sa manje ambalaže, kao i sa povratnom ambalažom, uključujući i manju upotrebu plastike u sekundarnoj ambalaži.

Ambiciozni klimatski ciljevi Coca-Cola HBC
Kompanija namerava da do 2025. godine u potpunosti pređe na obnovljive izvore električne energije.
(Foto: Screenshot)

U saopštenju kompanije se ističe i da će Coca-Cola nastojati da obezbedi energetski efikasne i ekološki prihvatljive frižidere za kupce i da smanji emisiju štetnih gasova iz sirovina.

U planu je i uvođenje programa „Zeleni vozni park“, koji za cilj ima prelazak na vozila sa nižom stopom emisije ugljen-dioksida.

Dodatno, Coca-Cola HBC je uvela smanjenje emisije ugljen-dioksida kao jednu od komponenti dugoročnih planova za motivisanje menadžmenta kompanije.

Ambiciozni klimatski ciljevi Coca-Cola HBC
Do 2025. godine kompanija će uložiti 250 miliona evra u inicijative posvećene smanjenju emisije gasova.
(Foto: Screenshot)

Komentarišući ovu najavu, Zoran Bogdanović, glavni izvršni direktor Coca-Cola HBC grupe je rekao da je ova obaveza krajnja destinacija ambicioznog puta ka održivoj budućnosti, koji je kompanija započela pre mnogo godina.

“Ovaj korak je u skladu sa našom filozofijom da podržimo društveno-ekonomski razvoj naših zajednica i ostvarimo pozitivan uticaj na životnu sredinu. Iako još nemamo sve odgovore, naš plan, dosadašnji rezultati i partnerski pristup daju nam samopouzdanje da ćemo ih ostvariti”, istakao je Bogdanović.

Ova globalna kompanija uspešno posluje i na tržištu Srbije i to već više od pola veka, a svoje rezultate u oblasti održivog poslovanja tradicionalno predstavlja javnosti i zainteresovanim stranama kroz lokalni Izveštaj o održivosti.

“Želimo da budemo odgovoran i pouzdan partner zajednici u kojoj poslujemo i osnažimo je u ekonomskom, socijalnom i ekološkom domenu. Ponosni smo na činjenicu da od 1. jula 2020. godine, sva električna energija koju koristimo u obe punionice u Srbiji, u potpunosti potiče iz obnovljivih izvora energije. Zahvaljujući tome, tokom 2020. uštedeli smo 11.707 tona ugljen-dioksida. Dodatno, trudimo se da povećamo efikasnost u očuvanju resursa time što smo 51 odsto naših rashladnih uređaja koji se nalaze u prostorijama kupaca, zamenili energetski efikasnim modelima”, navodi generalni direktor Coca-Cola HBC Srbija Svetoslav Atanasov.

Ambiciozni klimatski ciljevi Coca-Cola HBC
Uvođenje programa „Zeleni vozni park“ ima za cilj prelazak na vozila sa nižom stopom emisije ugljen-dioksida.
(Foto: Screenshot)

Coca-Cola HBC jedna je od prvih kompanija koja je postavila naučno zasnovane ciljeve u oblasti održivosti i na njihovom ispunjenju kontinuirano radi. U poslednjih deset godina, kompanija je prepolovila direktnu emisiju gasova sa efektom staklene bašte, a plan smanjenja ugljen-dioksida do 2030. već je usvojen i odobren i zasniva se na budućnosti u kojoj globalno zagrevanje neće prelaziti 1,5 °stepeni Celzijusa. U martu 2021. godine, Coca-Cola HBC je prema Dow Jones indeksu održivosti, po peti put u poslednjih 7 godina ocenjena kao najodrživija svetska kompanija za proizvodnju pića, što je najbolji rezultat do sada.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...