Kompanije vide perspektivu u solarnim sistemima za sopstvenu potrošnju

Autor:   BM

Bugarska grupa za solarnu energiju Solarpro Holding i kompanija za proizvodnju decentralizovanih solarnih fotonaponskih postrojenja GreenYellow, sa sedištem u Francuskoj, ušle su u strateško partnerstvo sa ciljem da investiraju u velike solarne elektrane za vlastitu potrošnju u Istočnoj Evropi, saopštile su dve kompanije. (Prvo solarno postrojenje na kome rade proizvodiće 5.300 megavat-časova obnovljive energije godišnje. Foto: Pixabay)

Prvi zajednički projekat biće solarna elektrana snage 4,0 megavata, razvijena za bugarske operacije belgijskog proizvođača sode bikarbone Solvay, navode Solarpro i GreenYellow u zajedničkom saopštenju.

Očekuje se da će solarno postrojenje godišnje proizvoditi 5.300 megavat-časova obnovljive energije.

Elektrana će biti locirana na industrijskoj parceli bugarske kompanije Provadsol, jedinice kompanije Solvay Sodi, sa sedištem u bugarskom gradu Devnya.

Postrojenje će raditi na osnovu sporazuma „Solar as a Service“ (SaaS). GreenYellow je vodeći investitor, dok će Solarpro graditi i upravljati imovinom, navodi se u saopštenju, prenosi Seenews.

Kompanije vide perspektivu u solarnim sistemima za sopstvenu potrošnju
Rast cena na energetskim tržištima pojačao je interesovanje kompanija širom Evrope za solarnim sistemima
koji se koriste za sopstvenu potrošnju. (Foto: Pixabay)

„Solarna elektrana za sopstvenu potrošnju i SaaS su najatraktivniji deo energetske tranzicije. Već smo uspešno završili slične projekte sa drugim komercijalnim i industrijskim grupama u regionu“, rekao je generalni direktor kompanije Konstantin Nenov.

Prema njegovim rečima, partnerstvo sa francuskom kompanijom GreenYellow će ojačati sve potrebne resurse, pre svega zaposlene, tehničko iskustvo i finansiranje kako bi se u bliskoj budućnosti ostvario cilj od najmanje 100 megavata snage u Istočnoj Evropi.

Nenov ističe da je rast cena na energetskim tržištima pojačao interesovanje industrijskih partnera Solarpro-a širom Evrope za solarnim sistemima koji se koriste za sopstvenu potrošnju, kao i za dugoročnim ugovorima o kupovini električne energije (PPA). Smatra da će partnerstvo sa kompanijom GreenYellow pružiti mogućnost Solarpro-u odmah odgovori na ovaj zahtev.

„Ovim strateškim partnerstvom sa Solarproom, GreenYellow nastavlja svoju međunarodnu ekspanziju, u skladu sa svojim snažnim ambicijama za rast. Zahvaljujući ovom partnerstvu, težimo razvoju 100 megavata instalisanog kapaciteta do 2025. godine“, izjavio je Otmane Haji, izvršni direktor kompanije GreenYellow.

Prošlog meseca je vlada Severne Makedonije potpisala ugovor sa Solarpro Holdingom za izgradnju fotonaponske elektrane snage 50 megavata na mestu starog rudnika u Oslomeju, u okviru javno-privatnog partnerstva sa državnom elektroprivrednom kompanijom ESM.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...