General Electric postavlja ambiciozniji klimatski cilj na predlog akcionara

Autor:   BM

General Electric, američki industrijsko - eneregetski gigant i jedna od najvećih kompanija na svetu najavljuje da će zaustaviti gasove sa efektom staklene bašte proizvedene upotrebom njenih proizvoda na globalnom nivou, uključujući na hiljade turbina na fosilno gorivo i mlaznih motora koji se koriste širom sveta, u nastojanju da se dostigne nulta emisija do 2050. godine. (Foto: Pixabay)

Novi cilj, koji je američki gigant General Electric najavio početkom nedelje, u godišnjem izveštaju o održivosti, pokazuje da je ta korporacija spremna na još ambiciozniji potez od dekarbonizacije poslovnih operacija unutar kompanije do 2030. godine.

Izjava o dostizanju neto nula emisija do 2050. godine, koja se odnosi na korišćenje svih proizvoda ove kompanije u 170 država sveta međutim, ne uključuje konkretne ciljeve ili preciznije detalje o načinu na koji će se izvršiti anuliranje štetnih emisija do sredine veka, niti je kompanija još uvek kvantifikovala neophodna smanjenja emisija za ostvarenje tog cilja, iako je najavila da će to učiniti u narednom periodu.

Izvesno je da je u pitanju složen proces, jer segmenti poslovanja korporacije General Electric uključuju energiju i vodu, naftu i gas, avijaciju, transport i zdravstvo, ali i mnoge druge oblasti, koje opslužuju milione ljudi u više od 170 država širom sveta.

General Electric postavlja ambiciozniji klimatski cilj na predlog akcionara
General Electric se ranije obavezao na dekarbonizaciju poslovnih operacija samo unutar kompanije
do 2030. godine. (Izvor: Pixabay)

Na zastupljenost ove multinacionalne kompanije na svetskom tržištu može da ukaže i to što se tržišna vrednost General Electric-a danas procenjuje na 117,17 milijardi dolara, dok je pre svetske ekonomske krize bila jedna od pet najvećih svetskih kompanija.

U izveštaju o održivosti, General Electric ističe da je njegova nova „ambicija“ podsticaj za prvi korak koji namerava da preduzme, što se odnosi na postupno ukidanje emisija koje nastaju tokom stvaranja proizvoda unutar same kompanije i njenog lanca snabdevanja.

"Svesni smo izazova koje tek treba rešiti kako bi ambicija o neto nula emisija postala stvarnost", rekao je izvršni direktor General Electric-a Lari Kulp (Larry Culp) u pismu deoničarima objavljenom uz godišnji izveštaj o održivosti kompanije, uz napomenu da se razvoj planira, kao i da će se “saopštavati detalji o konkretnijim, vremenski bližim smanjenjima emisija, koje su povezane sa proizvodnjom i operacijama”.

General Electric postavlja ambiciozniji klimatski cilj na predlog akcionara
Akcionari su pozvali General Electric da u svoj klimatski cilj uvrsti i emisije koje nastaju upotrebom proizvoda
te kompanije u svetu. (Izvor: Pixabay)

Predlog akcionara

Do definisanja novog klimatskog cilja američkog giganta dolazi nakon što su investitori General Electric-a u maju pružili snažnu podršku predlogu akcionara te kompanije koji su tražili da se korporacija jasno odredi prema cilju o dostizanju neto nula emisija do 2050. godine, prenosi američka agencija Bloomberg.

Akcionari su takođe pozvali General Electric da u svoj klimatski cilj uvrsti i emisije koje nastaju upotrebom proizvoda te kompanije u svetu, uključujući i kretanje proizvoda i usluga od proizvođača do potrošača, odnosno lanac snabdevanja.

Iza ovog predloga, mada ni se pre moglo reći zahteva akcionara, prema navodima američke korporacije stoji potreba investitora da dobiju jasniju sliku o tome kako kompanija planira da se pozabavi ukupnom emisijom gasova koje stvara. U izjavi u okviru godišnjeg izveštaja o održivosti se takođe ističe da je menadžement kompanije podržao takav predlog akcionara.

General Electric je između ostalog, jedan od vodećih dobavljača vetroturbina i pružalac drugih usluga koje uključuju tehnologije sa značajnom ulogom u preusmeravanju elektroenergetskog sektora sa proizvodnje energije iz fosilnih goriva na druge izvore.

Utisak je međutim da će se mlazni motori i agregati na gas, koji su takođe zaštitni znak kompanije u narednim decenijama suočiti sa velikim izazovima kako energetska tranzicija bude dobijala na zamahu, dok se od vlada, investitora i same javnosti očekuju još jači pritisci u pravcu eliminisanja izvora zagađenja koji doprinose klimatskim promenama.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...