Prvi privatni vetropark u Severnoj Makedoniji

Autor:   BM

U Severnoj Makedoniji se realizuje prvi privatni projekat vetroparka "Bogoslovec", ukupnog kapaciteta od 36 megavata, sa predviđenom vrednošću investicije od 61 milion evra. Predviđeno je da vetropark bude završen do 2023. godine, a projekat realizuje Erste grupa, kao glavni zajmodavac i agent. Izgradnja prvog privatnog vetroparka u skladu je sa nacionalnom strategijom zemlje o ubrzanju energetske tranzicije sa ciljem da udeo obnovljivih izvora energije u instaliranim kapacitetima za proizvodnju električne energije bude 50 odsto do 2024. godine. (Foto: Pixabay)

Povodom izgradnje prvog privatnog projekta vetroparka “Bogoslovec” u istočnom delu Severne Makedonije, Erste grupa je strukturirala finansijski okvir i pozvala lokalne banke, uključujući Šparkase banku (Sparkasse Bank Macedonia), koja je inače članica austrijske grupacije Erste i Sparkasse, da budu među institucijama koje će obezbediti finasiranje projekta sa rokom dospeća od 17 godina.

„Velika je privilegija za Šparkase banku Makedonija što smo zajedno sa Erste grupom razvili ovaj projekat i učestvovali u finansiranju prvog privatnog vetroparka u Severnoj Makedoniji”, rekao je predsednik odbora i izvršni direktor Šparkase banke Makedonija Gligor Bišev, dodavši da očekuje da će i ubuduće biti prilike da se podrže slični projekati u oblasti zelene i čiste energije, prenosi Faktor.mk.

Ocenjuje se da ovakav pristup stvara uslove da dugoročno kreditiranje postane model koji će ubuduće primenjivati i druge privatne banke u zemlji za podršku projektima koji se odnose na obnovljive izvore energije.

Prvi privatni vetropark u Severnoj Makedoniji
Projekat vetroparka biće izgrađen 80 kilometara jugoistočno od Skoplja, u blizini sela Bogoslovec na severu Makedonije. (Foto: Bogoslovec, Severna Makedonija, faktor.mk)

Ukupan kreditni aranžman za vetropark “Bogoslovec” uključuje 10 miliona evra od Oesterreichische Entwicklungsbank AG (OeEB), razvojne banke Republike Austrije.

„Drago nam je što smo imali priliku da organizujemo finansiranje za prvi značajni projekat privatnog vetroparka u Severnoj Makedoniji. Vetropark ‘Bogoslovec’ predstavlja još jedan važan doprinos tranziciji Zapadnog Balkana u korišćenju zelene energije. Nastavićemo da podržavamo ovu tranziciju kroz naša glavna tržišta“, rekao je izvršni direktor Erste grupe Ingo Blajer.

Erste grupa već podržava razvoj energije vetra na tržištima u Centralnoj i Istočnoj Evropi kroz dugoročno finansiranje projekata više od jedne decenije.

U tom smislu, Erste grupa je organizovala finansiranje izgradnju vetroparka “Kovačica” od 105 megavata u Srbiji, koji je pušten u rad 2019. godine, kao i “Selac” projekat istog kapaciteta Kosovu, koji bi trebalo da počne sa radom ove godine.

Prvi privatni vetropark u Severnoj Makedoniji
Siemens Gamesa će proizvesti i instalirati osam vetroturbina, ukupog kapaciteta od 36 megavata.
(Foto: Siemens Gamesa)

Međunarodni projekat

Većinu, odnosno 65 odsto udela u projektu „Bogoslovec“ ima lokalna holding kompanija BNB Kompani, koja poseduje pet malih hidroelektrana i koja je razvijala projekat vetroparka do faze izdavanja dozvola, a zatim se udružila sa Fondom za zeleni razvoj (GGF), koji je manjinski vlasnik sa 35 odsto akcija.

Delokrug aktivnosti GGF investicionog fonda se odnosi na ublažavanje klimatskih promena i promociju održivog ekonomskog rasta u Istočnoj Evropi, uključujući MENA region (Bliski Istok i Zapadna Afrika) i Kavkaz.

Fond za zeleni razvoj je saopštio da je uložio 3,5 miliona evra u Thor Impex, skopsku elektro-kompaniju i projektnu firmu za vetropark “Bogoslovec”, što je prvo ulaganje GGF fonda u u kapital neke kompanije, a delom je takođe finasirao izgradnju i rad vetroparka.

Očekuje se, kako navode u BNB kompaniji da će vetroelektrana proizvoditi dovoljno zelene električne energije za snabdevanje više od 20.000 domaćinstava. U GGF fondu navode da će se na taj način godišnje izbeći emitovanje 80.000 tona ugljen-dioksida.

Prvi privatni vetropark u Severnoj Makedoniji
Vetroelektrana treba da proizvede dovoljno zelene energije za snabdevanje više od 20.000 domaćinstava.
(Foto: Pixabay)

Prekretnica u energetskoj tranziciji Severne Makedonije

Projekat vetrenjače, vredan 61 milion evra, biće izgrađen 80 kilometara jugoistočno od Skoplja, u blizini sela Bogoslovec na severu Makedonije, što je inače, najvetrovitiji region u Makedoniji.

Planirano je da projekat bude završen početkom 2023. godine.

Špansko-nemačka kompanija Siemens Gamesa Renewable Energy će na lokaciji proizvesti i instalirati osam vetroturbina. Sa rotorima prečnika 145 metara i visinom stuba od 102,5 metara, ove turbine će imati ukupan kapacitet od 36 megavata nakon aktiviranja.

Projekat “Bogoslovec” je prekretnica za severnu Makedoniju, jer je to prvi privatni projekat energije vetra u zemlji i tek drugi nakon projekta “Bogdanci”, koji je 2015. godine pokrenula državna kompanija Elektrani na Severna Makedonija (ESM).

„Bogoslovec“ je među poslednjim projektima u Severnoj Makedoniji koji će svoju energiju prodavati po povlašćenim cenama prema dvadestogodišnjem ugovoru za snabdevanje električnom energijom sa državnim operatorom na tržištu.

U međuvremenu, Severna Makedonija je uvela aukcije za dodelu fid-in premija.

Vetropark Bogoslovec biće drugi vetropark u Severnoj Makedoniji zemlji nakon projekta Bogdanci koji je pušten u rad 2015. godine, a u vlasništvu je državne kompanije Elektrani na Severna Makedonija (ESM).

Projekat „Bogoslovec“ predstavlja značajan doprinos ambicioznim ciljevima Severne Makedonije da proizvodnju električne energije, kojom još uvek dominira lignit, preusmeri na obnovljive izvore.

Zemlja nastoji da poveća svoj nacionalni energetski kapacitet iz obnovljivih izvora za više od 50 odsto do 2024. godine, što će dovesti do dodatnih 400 megavata iz solarne energije, uz 160 megavata iz energije vetra.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...