Ambiciozni planovi energetskog sektora Slovenije

Autor:   BM

Slovenačka kompanija GEN-I, svojim ambicioznim investicionim planovima namerava da tu zemlju oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva. Kompanija iz grada Krško je deo vodeće državne kompanije GEN u koju je uključen dobar deo proizvođača električne energije. (U kompaniji navode da je dekarbonizaciju energetike u Sloveniji moguće postići do 2040. godine bez ugrožavanja sigurnosti snabdevanja. Foto: Pixabay)

Sudeći prema planovima kompanije GEN-I Slovenija bi se do kraja decenije mogla osloboditi zavisnosti od fosilnih goriva, a za ostvarivanje takvog cilja predviđena su velika finansijska davanja, prenosi Index.

GEN-I do 2030. namerava da investira milijardu evra u nove tehnologije i digitalizaciju i da postavi 20.000 solarnih elektrana.

“Dekarbonizaciju energetike u Sloveniji je moguće postići do 2040. godine, i to bez ugrožavanja sigurnosti snabdevanja", rekao je direktor kompanije Robert Golob na jednoj konferenciji, a prenosi Dolenjski list, dodavši da je taj cilj dostižan i na svetskom nivou.

Prema njegovim rečima, energetski sektor je odgovoran za četvrtinu gasova staklene bašte i zato mora da deluje prvi na zadatku smanjivanja emisija.

U tom pogledu GEN-I će do 2030. godine instalisati 1.000 megavata iz solarnih elektrana, čime bi delimično bila ispunjena trećina ekoloških ciljeva koje je za taj period odredila država.

Ambiciozni planovi energetskog sektora Slovenije
Do kraja decenije GEN-I namerava da investira milijardu evra u nove tehnologije i digitalizaciju i da postavi
20.000 solarnih elektrana. (Izvor: Pixabay)

Povećanje broja zaposlenih

Slovenačka kompanija namerava da poveća broj potrošača električne energije na 1,2 miliona, pružajući mogućnost svima da isključivo koriste čistu energiju bez prisustva ugljen-dioksida.

“Svakome od potrošača omogućićemo takođe da kod kuće uspostavi održivi energetski krug, da se u celosti sam snabdeva električnom energijom i da je cenovno i energetski nezavisan", napomenuo je Golob.

Slovenački GEN-I najavljuje da će do kraja decenije povećati broj zaposlenih na 1.200, sa planom da na godišnjem nivou ostvaruje prihod od 7 milijardi evra, uz investicije u vrednosti od 1,43 milijarde evra, delom iz vlastitog izvora, a delom iz sredstava investitora, koje će obezbediti 1.130 megavata električne energije.

Golob je rekao da će u budućnosti veliku ulogu u trgovanju električnom energijom imati digitalne platforme, zbog čega ta kompanija radi na specijalizovanoj platformi koja će biti prilagođena za uključivanje obnovljivih zelenih izvora energije iz regija koje nemaju potrebna znanja o digitalnom trgovanju energijom.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...