Naučno-tehnološki centar NIS-a zaposlio više od 100 mladih stručnjaka

Izvor:   NIS

Naučno-tehnološki centar (NTC) kompanije NIS u Novom Sadu danas je posetila delegacija na čelu sa potpredsednicom Vlade Republike Srbije i ministarkom rudarstva i energetike, Zoranom Mihajlović, kojoj su predstavljeni najvažniji projekti NTC-a, kao i planovi u pravcu razvoja IT infrastrukture i budućih investicija kompanije u obrazovni sistem, saopštila je ta kompanija. (foto: NIS)

Kompanija NIS je tokom proteklih pet godina zaposlila više od 100 mladih visokokvalifikovanih stručnjaka u svom Naučno-tehnološkom Centru (NTC) u Novom Sadu, dok je u istom periodu uloženo više od 10,2 miliona evra u razvoj informacionih tehnologija NTC-a, navodi se u saopštenju NIS-a.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, ambasador Ruske Federacije u Republici Srbiji, Aleksandar Bocan-Harčenko i pokrajinski sekretar za  energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Ognjen Bjelić, posetili su danas ovaj razvojni centar NIS-a, gde su imali priliku da se upoznaju sa njegovim osnovnim pravcima delatnosti, koje se pre svega odnose na naučno-tehnološku podršku u svim fazama istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, kao i digitalizaciju i razvoj inovacija uz kontinuirano ulaganje u obrazovanje  i razvoj novih znanja i kompetencija zaposlenih u NTC-u.

Naučno-tehnološki centar NIS-a zaposlio više od 100 mladih stručnjaka
(Izvor: NIS)

Gostima su predstavljeni najvažniji projekti Centra, a  upoznati su i sa planovima NTC-a kada je reč o razvoju IT infrastrukture, novim projektima u oblasti informacionih tehnologija, kao i investicijama NIS-a u obrazovni sistem.

U saopštenju kompanije se još navodi da su u okviru posete gosti obišli i laboratoriju za prijem geoloških uzoraka koja posluje u okviru NTC-a, kao i da su imali priliku da upoznaju mlade stipendiste NIS-a koji svoje prve profesionalne korake prave upravo u najvećoj domaćoj naftnoj kompaniji.

Uzimajući u obzir da visoke tehnologije nisu održive bez ulaganja u obrazovanje, nauku i mlade, NIS kontinuirano ulaže u razvoj obrazovne infrastrukture u Srbiji, a kompanija sarađuje sa brojnim domaćim i stranim obrazovnim i naučnim institucijama.

Naučno-tehnološki centar NIS-a zaposlio više od 100 mladih stručnjaka
(Izvor: NIS)

NIS godinama stipendira talentovane učenike i studente u okviru programa „Energija znanja“ koji, između ostalog, ima za cilj ulaganje u razvoj visokoobrazovanog kadra za potrebe kompanije. Trenutno je u Naučno-tehnološkom centru NIS-a preko ovog programa zaposleno 14 stipendista NIS-a.

”Od kad sam imenovana za ministarku rudarstva i energetike, u oktobru 2020. godine, danas sam možda najponosnija. Energetika i rudarstvo nisu samo istraživanje i proizvodnja energije i energenata, već pre svega znanje, koje donose mladi ljudi koji dobijaju stipendije, koji se vraćaju u Srbiju i stvaraju vrednost koja se izvozi i van granica Srbije”, rekla je Zorana Mihajlović i dodala da, ukoliko želimo kao država da budemo uspešni i imamo privredni rast, to nije moguće bez ulaganja u znanje, ali i zaštitu životne sredine što je pokazano i prošle godine, puštanjem u rad postrojenja Duboka prerada, čime je poslata važna poruka da nema razvoja energetike bez zaštite životne sredine.

Mihajlovićeva je takođe istakla da su odnosi Srbije i Ruske Federacije i prijateljstvo dva naroda i dva predsednika, i zajednički projekti, ali i neraskidive veze koje se vide u teškim i kriznim situacijama.

Naučno-tehnološki centar NIS-a zaposlio više od 100 mladih stručnjaka
(Izvor: NIS)

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, naveo je da su ulaganja u nauku i znanje jedan od prioriteta u poslovanju NIS-a.

„Modernizacija procesa i, pre svega, digitalizacija, nalaze se među ključnim principima naše strategije. Da bismo ostvarili ciljeve, da bismo išli ne samo u korak, već i ispred vremena, ulažemo u znanje i nauku, u mlade stručnjake koji ta nova znanja donose u našu kompaniju. Sarađujemo sa školama i fakultetima, stipendiramo mlade talentovane ljude, a onda ih sa zadovoljstvom dočekujemo kao kolege,“  istakao je Tjurdenjev.

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji, Aleksandar Bocan-Harčenko je rekao da je upoznat sa aktivnostima NIS-a, ali da je uprkos tome više nego iznenađen i veoma ponosan zbog načina rada ove kompanije.

„NIS poklanja veliku pažnju ljudima, i znanju, što smatram i najbitnijim. Ulaganje u oblast obrazovanja, naučnu sferu i obuke za zaposlene, pokazuje da NIS Gasprom njeft misli ne samo na svoj razvoj, već i na razvoj cele Srbije. Zadovoljan sam što je NIS uspeo da objedini u svojoj delatnosti najvažnije sfere naše saradnje energetiku, nauku i obrazovanje“ rekao je Bocan-Harčenko, koji se zahvalio srpskim partnerima i poželeo uspešan nastavak saradnje i razvijanja naših bilateralnih odnosa.

Gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, rekao je da je Naučno-tehnološki Centar svojevrsna fabrika znanja, inovacija, kreativnosti, hrabrosti i  idealnog srpsko-ruskog spoja.

„Posebno sam impresioniran, a imao  sam jednom priliku, zahvaljujući kompaniji NIS, da ugostim deo studenata postdiplomskih studija koji su posle srpskih fakulteta odlazili na ruske fakultete i univerzitete“, rekao je Vučićević istakavši da je najznačajnije to što su se studenti nakon postdiplomskih studija vraćali u Srbiju.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...