Južnokorejska kompanija proizvodi delove baterija za električna vozila u Srbiji

Autor:   BM

Južnokorejska kompanija Kjungšin Kejbl Jurop (Kyungshin Cable Europe) danas je u Smederevskoj Palanci otvorila fabriku u kojoj će proizvoditi delove za baterije električnih vozila visoke tehnologije, za evropsko tržište. U pitanju je investicija od 20 miliona evra, prva u ovom regionu, nakon više od 60 godina, koja je obuhvatila izgradnju fabrike, prateće infrastrukture i postupno zaposlenje 700 radnika do kraja 2022. godine, saopštila je ta kompanija. (Foto: Pixabay)

U Smederevskoj Palanci danas je zvanično pušten u rad pogon južnokorejske kompanije Kjungšin Kejbl Jurop (Kyungshin Cable Europe) za proizvodnju delova baterija za električna vozila, a osim fabrike u Poljskoj, ovo je jedina fabrika u Evropi ove južnokorejske kompanije koja ima za cilj da evropskim proizvođačima i dobavljačima baterija za električna vozila isporuči ove potrebne komponente, preneo je Novosadski informativni portal 021.

Otvaranje fabrike je, prema rečima generalnog direktora te kompanije So Kjun Đea, investicija vredna 20 miliona evra, a do kraja 2022. godine u njoj bi trebalo da bude zaposleno ukupno 700 radnika. Trenutno, fabrika ima 249 zaposlenih, od čega je 200 žena.

"Od danas, fabrika počinje masovnu proizvodnju delova za akumulatore, a na godišnjem nivou smo dobili stotine miliona evra vredne narudžbine, i verujemo da ćemo rasti kao što raste i tržište 'zelenih vozila'", poručio je Đe.

Južnokorejska kompanija proizvodi delove baterija za električna vozila u Srbiji
U fabrici kompanije Kjungšin Kejbl Jurop će se proizvoditi delovi za "tradicionalne" automobile, kao i komponente za električne baterije automobila visoke tehnologije. (Izvor: Opština Smederevska Palanka)

U fabrici kompanije Kjungšin Kejbl Jurop će se proizvoditi delovi za "tradicionalne" automobile, kao i komponente za električne baterije automobila visoke tehnologije.  Fabrika je izgrađena za nešto manje od šest meseci, u industrijskoj zoni Guberaš.

Dolaskom južnokorejske kompanije, u Smederevskoj palanci počinje “nova era razvoja” ocenili su predstavnici lokalnih vlasti.

Posle skoro jednog veka, od Jesenica, preko Goše, dočekali smo trenutak da nas grad ponovo bude upisan na industrijskoj mapi Srbije, regiona i Evrope", rekao je predsednik opštine Nikola Vučen na svečanoj ceremoniji otvaranja fabrike.

Kompanija Kjungšin Kejbl Jurop (Kyungshin Cable Europe) je druga južnokorejska kompanija u Srbiji. Prva je južnokorejska kompanija Eseks Jurop (Eseks Europe) koja je 29. novembra 2018. godine u Zrenjaninu otvorila fabriku emajlirane bakarne žice. U tu fabriku je investirano više od 30 miliona evra, a za invesiciju su dati državni podsticaji u vrednosti od 1,6 miliona evra.

Južnokorejska kompanija proizvodi delove baterija za električna vozila u Srbiji
Kompanija Kjungšin kejbl Jurop je deo Kjungšin kejbl grupe, čija se postrojenja nalaze u brojnim državama širom sveta, uključujući SAD, Meksiko, Kinu, Poljsku, Južnu Koreju i druge države. (Izvor: Fonet)

Otvaranjem fabrike u Srbiji, kompanija Kjungšin kejbl uspostavlja sistem kojim će efikasno odgovoriti na zahteve potrošača i tržišta lokalizujući sektore kao što su istraživanje i razvoj, proizvodnja, prodaja i servis u Evropi, koja je jedno od tri vodeća tržišta u svetu, pored Sjedinjenih Država i Kine, saopštila je ta kompanija.

Kompanija Kjungšin kejbl Jurop je deo Kjungšin kejbl grupe, čija se postrojenja nalaze u brojnim državama širom sveta, uključujući SAD, Meksiko, Kinu, Poljsku, Južnu Koreju i druge države.

Južnokorejska fabrka je osnovana 1974. godine i lider je na lokalnom tržištu elektronskih delova za automobilsku industriju. Filijala u Srbiji (Kyungshin Cable Europa d.o.o. Beograd) osnovana je početkom marta ove godine.

Kjungšin kejbl ima godišnji promet od 611 miliona dolara. Radi u osam poslovnih objekata na tri kontinenta širom sveta.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...