Starbaks kafa po zelenim standardima

Autor:   L.M.

Američka kompanija Starbaks (Starbucks), koja je ujedno i najveći lanac kafeterija na svetu sa sedištem u Sijetlu, najavljuje da će svoju prepoznatljivu kafu proizvoditi bez štetne emisije ugljen-dioksida, što se očekuje do kraja decenije. (Ovaj potez američke kompanije u skladu je sa početkom prošle godine predstavljenim održivim ciljevima. Foto: Starbucks)

Američka kompanija Starbaks (Starbucks), odlučila je da do kraja decenije “ozeleni” način dobijanja svog prepoznatljivog napitka.

Sudeći prema najavama, proces proizvodnje će biti održiv ili bez stvaranja emisije ugljen-dioksida. Ovo se odnosi na prve korake u lancu snabdevanja, od uzgajanja do branja zrna, uključujući i transport kafe.

Pored toga, Starbaks je saopštio da namerava da prepolovi upotrebu vode u preradi kafe do 2030. godine.

Ovaj potez američkog Starbaksa u skladu je sa početkom prošle godine predstavljenim održivim ciljevima, kada je kompanija najavila da će prepoloviti emisiju ugljen-dioksida, količinu vode koju koristi, kao i otpada koji se stvara. Za ispunjavanje ovih ambicioznih ciljeva, Starbaks je kao rok takođe odredio 2030. godinu.

Starbaks kafa po zelenim standardima
Starbaks je saopštio i da namerava da prepolovi upotrebu vode u preradi kafe do 2030. godine.
(Izvor: Starbucks)

Kompanija koja je prisutna u 70 zemalja sveta sa više od 30.000 objekata je tada odlučila da počne da prikuplja više ugljen-dioksida nego što ga emituje u direktnim operacijama i lancu snabdevanja, smanjuje količinu vode potrebne za proizvodnju kafe, ali i one koja se koristi u aparatima za pravljenje kafe, i značajno umanjuje količine otpada koji se stvara u kafeterijama Starbaks lanca, kao i fabrikama i šalje na deponije.

U pogledu sada definisanog cilja o proizvodnji kafe bez stvaranja emisije ugljen-dioksida, u Starbaksu ističu da kafu kupuju od 400.000 farmera iz 30 zemalja sveta i zalažu se za održivu budućnost ovog napitka.

“Starbaks je razvio jasne i ambiciozne ciljeve koji daju prioritet održivosti u čitavom lancu, od farmera do kupca”, navodi se na sajtu kompanije, i upućuje poziv ostalim korporacijama da takođe krenu tim putem što je “dobro za posao, same ljude, a neophodno za očuvanje klime.”

Starbaks kafa po zelenim standardima
U pogledu cilja o proizvodnji kafe bez emisije ugljen-dioksida, u Starbaksu kažu  kupuju kafu iz 30 zemalja sveta i zalažu se za održivost u čitavom lancu od farmera do kupca. (Izvor: Starbucks)

Održivo poslovanje

Starbaks je takođe najavio nekoliko novina u drugim segmentima poslovanja.

U Kini, gde se nalazi drugo po veličini tržište kompanije, sledeće godine će se otvoriti održivo postrojenje za pečenje kafe. Vrednost projekta je 150 miliona dolara, i najveća je investicija Starbaksa van Sjedinjenih Država, prenosi američka televizijska stanica CNBC.

Uoči godišnjeg sastanka deoničara, održanog prošlog meseca, Starbaks je saopštio da radi na tome da svoje kafeterije učini pristupačnijim za slepe i slabovide kupce.

Potrošači iz Amerike već sada sada imaju besplatan pristup usluzi “Aira”, koja putem aplikacije povezuje slepe ili slabovide osobe sa vizuelnim tumačima.

Starbaks kafa po zelenim standardima
Strabaks je ranije najavio da će do kraja decenije prepoloviti količine otpada koji se stvara u kafeterijama Starbaks lanca, kao i fabrikama kompanije. (Izvor: Starbucks)

Od ovog leta, Starbaks planira da uvede nove velike i štampane menije sa Brajevom azbukom u SAD-u i Kanadi.

Posvećenost Starbaksa socijalnim problemima, uključujući rasizam i klimatske promene, učinila je kompaniju popularnom kod investitora koji uzimaju u obzir ekološko, socijalno i korporativno upravljanje prilikom izbora akcija.

Analiza “RBC Capital Markets”, filijale za investicije i korporativno bankarstvo Kraljevske banke Kanade (RBC) je pokazala da je Starbaks najpopularniji ugostiteljski objekat u tržišnom indeksu “S&P 500” sa aktivno upravljanim fondovima posvećenim ulaganju u ekološka, socijalna i korporativna istraživanja.

Akcije ove američke kompanije porasle su za oko 87 odsto tokom prošle godine, što joj daje tržišnu vrednost od skoro 130 milijardi dolara.

Hladna pića odigrala su presudnu ulogu u rastu prihoda Starbaksa, a tokom poslednje tri godine kupci su potrošili više od milijardu dolara na tu vrstu napitaka.

Navodi se takođe da je Starbaks osetio uticaje pandemije, ali da se njegov oporavak u Sjedinjenim Državama i Kini odvija brže nego što je očekivano, kao i da u naredna tri meseca, kompanija predviđa rast prodaje u američkim prodavnicama od 5 do 10 odsto.

Starbaks kafa po zelenim standardima
U Beogradu je prva Starbaks kafeterija otvorena sredinom aprila 2019. godine, a natpis ispisan i ćirilicom.
(Izvor: BBC)

Danas samo u Americi postoji 14.608 Starbaks objekata, uključujući i najveću prodavnicu na svetu koja je 2019. godine otvorena u Čikagu.

Prva radnja je otvorena 1971. godine blizu čuvene Pajk pijace (Pike Place Market) u Sietlu, a naziv Starbaks kompanija je dobila po prvom oficiru broda iz poznatog romana Hermana Melvila, “Mobi Dik”.

Inače, Beograd je prva prestonica neke od država bivše Jugoslavije u kojoj je Starbaks prisutan. Prva kafeterija ovog svetski poznatog lanca otvorena je 16. aprila 2019. godine, a pored prepoznatljivog latiničnog, ovaj američki brend je istakao svoj natpis i na ćirilici.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...