Modernizacija Rafinerije nafte u Pančevu uspešno završena

Izvor:   NIS

Kompanija NIS uspešno je završila projekat dodatne modernizacije Rafinerije nafte u Pančevu u okviru koje su izvedeni radovi na čišćenju, reviziji i sanaciji opreme, kao i investicioni projekti na većini procesnih postrojenja. Ukupna vrednost radova koji će omogućiti unapređenje efikasnosti proizvodnih procesa u rafineriji iznosila je 800 miliona dinara. (Tokom radova, tržište je uredno snabdeveno svim vrstama naftnih derivata, zahvaljujući povećanju obima proizvodnje u ranijem periodu. Foto: NIS)

Planska obustava rada rafinerije tokom koje su zaustavljeni proizvodni procesi u svim najvažnijim postrojenjima, započeta je 28. februara, a svi projekti, kako investicija tako i projekti investicionog održavanja, izvedeni su u skladu sa strogim ekološkim standardima. Takođe, u toku radova bili su ispoštovani najviši standardi u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, navodi se u saopštenju NIS-a.

Ključne aktivnosti obavljene su na postrojenju S-44501 (Klaus) u cilju povećanja pouzdanosti rada postrojenja, dok su značajni investicioni radovi realizovani i na postrojenju za proizvodnju benzinskih komponenti i gasova (FCC kompleks), kao i na postrojenju Atmosferske destilacije.

Takođe, realizovan je i niz ranije usaglašenih tehničko-tehnoloških izmena u cilju povećanja energetske efikasnosti rafinerije i poboljšanja rada prerađivačkog kompleksa tokom leta.

Na radovima je bilo angažovano više od 350 zaposlenih NIS-a i eksternih izvođača, sa ostvarenih više od 52.000 radnih sati, uz poštovanje najviših standarda bezbednog rada koji se primenjuju u NIS-u.

Modernizacija Rafinerije nafte u Pančevu uspešno završenaModernizacija Rafinerije nafte u Pančevu uspešno završena
Daljim razvojem kapaciteta za preradu će se omogućiti veća efikasnost poslovanja i jačanje pozicije kompanije na domaćem i na regionalnom tržištu. (Izvor: NIS)

Za vreme radova, tržište je bilo uredno snabdeveno svim vrstama naftnih derivata, zahvaljujući povećanju obima proizvodnje u ranijem periodu čime su obezbeđene dovoljne zalihe tokom remonta.

„Kako investicioni projekti, tako i projekti investicionog održavanja od izuzetnog su značaja za rad rafinerije jer omogućavaju povećanje proizvodne pouzdanosti, unapređenje procesa proizvodnje i strukture rafinerijskih proizvoda”, rekao je Vladimir Gagić, direktor Bloka Prerada u NIS-u.

Istakao je da će se dodatnim ulaganjima postići veća konkurentnost prerađivačkih kapaciteta i doprineti unapređenju zaštite životne sredine, što predstavlja jedan od prioriteta u poslovanju NIS-a.

Daljim razvojem kapaciteta za preradu se, prema Gagićevim rečima, omogućava veća efikasnost poslovanja i jačanje pozicije kompanije na domaćem i na regionalnom tržištu.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...